Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mária Antoinetta

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
31760
Posledná úprava
23.08.2010
Zobrazené
1 136 x
Autor:
pastelka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mária Antónia bola pätnástym dieťaťom habsburskej cisárovnej Márie Terézie a cisára Františka Štefana Lotrinského. Narodila sa 2.novembra 1755. V pätnástich rokoch sa pod menom Mária Antoinetta stala manželkou francúzskeho následníka trónu – dauphina a neskoršieho kráľa Ľudovíta XVI (vnuk Ľudovíta XV.) Zomrela v roku 1793 na popravisku v Paríži. Takto by sa dal stručne zhrnúť život jednej rakúskej arcivojvodkyne a snáď najznámejšej francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty. Aká ale Mária Antoinetta bola?
V tejto práci poskytujem prehľad udalostí, ktoré boli kľúčové nielen pre dianie na kráľovskom dvore vo Versailles, ale aj pre svetové dejiny. Snažila som sa dať historické fakty do čitateľsky zaujímavej podoby. V práci som postupne prechádzala životnými obdobiami arcivojvodkyne, následníčky trónu a napokon kráľovnej.
Mária Antoinetta bola fenoménom 18. storočia. Podmanila si nielen svojho manžela, ale každého koho stretla očarila svojím pôvabom. Ktovie akým smerom by sa uberal jej život, keby sa neskončil predčasne pod gilotínou.

Obsah:
  • ÚVOD.. 3


    1.     Z DIEVČAŤA SA STÁVA ŽENA.. 4


    2.     VIVE LA REINE. 6


    3.     VERSAILLES A TRIANON.. 6


    4.     NÁHRDELNÍK - PREDZVESŤ REVOLÚCIE. 8


    5.     ŠVÉD, RAKÚŠANKA, FRANCÚZ. 10


    6.     POSLEDNÉ ROKY KRÁĽOVNEJ. 12


    ZÁVER.. 14


    POUŽITÁ LITERATÚRA.. 15


Zdroje:
  • ZWEIG, S.: Mária Antoinetta. Bratislava: Smena 1972, s. 438.
  • KAMENICKY, M. - MRVA,I. - TONKOVÁ, M –VALACHOVIČ, P.: Lexikón svetových dejín. Bratislava: SPN 2003, s. 319.
  • LENGYELOVÁ, T.: Tragédia francúzskej kráľovnej: Púť a premeny Márie Antoinetty. In: Historická revue. Roč. VI, č. 4, s. 10-11.
  • PERNIŠ, M.: Tragika urodzených: Deti Márie Antoinetty a Ľudovíta XVI. In: Historická revue. Roč. VIII., č. 7, s. 12-13.