Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Laos

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
6,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
26121
Posledná úprava
18.11.2012
Zobrazené
1 886 x
Autor:
jnkga
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Laos je vnútrozemnou krajinou na juhovýchode Ázie. (PHOTOklik).Vzhľadom na svoju vojnovú minulosť nie je práve najatraktívnejším turistickým cieľom. Nachádza sa medzi Vietnamom, Kambodžou, Thajskom, Barmou a Čínou. Svojou rozlohou takmer päťnásobne prevyšuje rozlohu Slovenska, avšak počet obyvateľov je len o približne 400 000 väčší. Na kilometer štvorcový sa teda na Slovensku nachádza štvornásobne viac obyvateľov.

Laos sa v niektorých zdrojoch označuje za najbombardovanejšiu krajinu sveta. Počas vietnamskej vojny krajina utrpela veľké škody. Počas vojny bolo na Laos zhodených približne 581 000 bômb z lietadiel, čiže v priemere každých 8 minút po 24 hodín denne za obdobie deviatich rokov. Vo Vietname bolo zakázané bombardovať v blízkosti 50 metrov od chrámov alebo nemocníc, v Kambodži to bol 1 kilometer a v Laose neplatilo žiadne podobné obmedzenie, čiže bombardéry mohli zničiť akúkoľvek budovu v dohľade. Okrem bômb sa na Laos zhadzovali i toxické látky, čím značne utrpela vegetácia, vodstvo a niektorí ľudia žijúci v postihnutej oblasti majú doteraz veľké zdravotné problémy. Na povrchu sa stále nachádza nevybúchaná munícia, čiže i pre turistov je voľný pohyb po krajine nebezpečný.

85% z celkového obyvateľstva tvoria budhisti, čo je očividné i na kultúre a pamiatkach v republike.
Zo Slovenských cestovných kancelárií sa do Laosu dostaneme len prostredníctvom rôznych dobrodružno-poznávacích expedícií. Tie ponúkajú v priemere 25 - 30 dňovú expedíciu po krajinách juhovýchodnej Ázie, pričom v samotnom Laose sa expedícia zdrží max. 5 dní a súčasťou návštevy Laosu je zvyčajne len obhliadka miest ako Luang Prabang, Vientiane a Planiny džbánov.

Kľúčové slová:

cestovný ruch

laos

gibbon

experience

vientiane

luang prabang