Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Históriia vývoja peňazí

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35877
Posledná úprava
19.11.2010
Zobrazené
849 x
Autor:
zabka171189
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Peniaze ľudstvo pozná už okolo 2 700 rokov ako neodmysliteľného sprievodcu trhového hospodárstva, pričom ich história je spojená s históriou výmeny medzi ľuďmi. Dochádzalo k nej náhodne, najčastejšie vo forme vzájomných darov medzi známymi susednými spoločenstvami alebo išlo o „nemú výmenu“.

V histórii sa začala rozvíjať prvá spoločenská deľba práce medzi kmeňmi prevažne roľ-níckymi a dobytkárskymi, pričom zber divo rastúcich plod a lov zveri ako zdroje obživy sa dostávali do druhoradého postavenia. Ak sa výrobky poľnohospodárov z menšej časti stavali tovarom, re-meselná výroba bola prakticky určená pre trh, to znamená, že mala tovarový charakter. Čiže pe-niaze vznikli živelne, v procese vývoja tovarovej výroby v dávnom staroveku.

Druhá veľká spoločenská deľba práce prehĺbila tovarovú výmenu medzi jednotlivými kmeňmi a prenášala sa dovnútra rodovej organizácie ako výmena medzi jednotlivými rodinami či výrobcami.

Kľúčové slová:

PENIAZE

FUNKCIE A PODSTATA PEŇAZÍ



Obsah:
  • 1  PENIAZE


    1.1  Spoločenská deľba práce a tovarová výmena


    1.2  „Naturálne peniaze“


    1.3  Kovy a mince


Zdroje:
  • • DUFALA, V a kolektív, 2006. Financie a mena, Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bys-trici, 176 str., ISBN 80-8083-275-7
  • • DUFALA, V a kolektív, 2009, Financie a mena, Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bys-trici, 183 str.
  • http://sk.wikipedia.org/wiki/Peniaze