Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Genealógia konceptu sociálnej exklúzie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42776
Posledná úprava
22.12.2013
Zobrazené
299 x
Autor:
KUBA
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„Sociálne vylúčenie je koncepcia odrážajúca nerovnosť jednotlivcov alebo skupín obyvateľstva na účasti v spoločnosti. Sociálne vylúčenie môže súvisieť s obmedzeným alebo zamedzeným prístupom k sociálnemu systému, alebo napríklad dlhodobou nezamestnanosťou, spôsobenou rôznymi faktormi ako etnická príslušnosť, sexuálna orientácia, zdravotný stav (HIV/ AIDS), alebo sociálne stigmatizované prostredie (napr. bývalí väzni, narkomani).“ (Správa o miléniových rozvojových cieľoch, s. 65).
Sociálnou exklúziou môže byť označovaná rada konkrétnych mechanizmov a dôsledkov ich pôsobenia, s ktorými sa v ich rôznorodých formách stretávame vo všetkých časovo a priestorovo vymedzených spoločenstvách (Mareš, Sirovátka, 2008).
Sociálnou exklúziou sa rozumie nepriznanie základných občianskych a sociálnych práv. Tam, kde tieto práva nie sú priamo upierané, sa pod týmto pojmom rozumie nedostatočný prístup k politickému a zákonnému systému nevyhnutnému pre uplatnenie týchto práv (United Nations Development Program) (Mareš, et al, 2008)
Európska komisia pod pojmom sociálna exklúzia rozumie vylúčenie jedincov a skupín z ekonomického a sociálneho života (trhu práce, spoločenských organizácií, zo susedstva v majoritnej spoločnosti), a tým pádom z možnosti podieľať sa na právach, životných prostriedkoch a zdrojoch blahobytu, ktoré sú zdieľané zvyškom populácie (Mareš, et al, 2008).

Kľúčové slová:

koncept

sociálne vylúčenie

exklúzia

stigmatizácia



Zdroje:
  • DŽAMBAZOVIČ, R. Sociálna inklúzia
  • GERBERY, D. 2005. Politika sociálnej inklúzie v EÚ. In Koncepcia sociálnej inklúzie
  • HAJDUCHOVÁ, A. 2009.
  • MAREŠ, P. et al. 2008. Sociální exkluze na lokální úrovni.
  • MAREŠ, P. 2007. Co s konceptem sociální exkluze v české společnosti.
  • MAREŠ, P. - SIROVÁTKA, T. 2008. Sociální vyloučení (exkluze) a sociální začleňování (inkluze) - koncepty, diskurz, agenda.
  • SPRÁVA O MILÉNIOVÝCH ROZVOJOVÝCH CIEĽOCH.