Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Genderová politika (Pojednanie o hlavných termínoch gendrovej politiky, Biológia pohlavia, Pohlavie a osobnosť...)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14167
Posledná úprava
15.07.2022
Zobrazené
1 653 x
Autor:
myyya33
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Pojednanie o hlavných termínoch gendrovej politiky

Sociálna rola
Z pohľadu sociológie môžeme sociálnu rolu opísať ako súhrn práv a povinností, ktoré spoločenská skupina určila jednotlivcovi vzhľadom na jeho spoločenskú pozíciu. V priebehu života sa jedinec učí, čo sa od neho v istej role očakáva. Role si často prispôsobuje, ale ich často aj odmieta, mení či pretvára. Každý človek hrá súčasne vždy viac rolí. Musí ich vhodne spájať, čo nie je vždy jednoduché. Človek si vytvára systém individuálnych rolí, pričom tieto role individuálne uskutočňuje. Samozrejme v tomto chápaní sa odlišujú aj roly muža a ženy aj napriek tomu, že sa komplementárne dopĺňajú. Realizácia rolí umožňuje fungovanie spoločnosti, skupín a sociálnych vzťahov vôbec, lebo v rolách si jednotlivec uvedomuje, čo sa od neho očakáva a čo má on očakávať od iných.

Pohlavie
Pohlavie - jedná sa o biologickú danosť človeka, čiže skutočnosť, či je z anatomického hľadiska mužom, alebo ženou. Tento pojem sa teda vzťahuje na biologické odlišnosti, ktoré sú väčšinou nemenné, stále, univerzálne. Jedná sa o spoločensky vytvorenú definíciu žien a mužov, ktorá zahŕňa nerovné vzťahy, vo väčšine sfér života.

Stereotypizácia
Súčasťou procesu socializácie, v ktorom sa deti učia normám a rolám spojeným s vlastným pohlavím je stereotypizácia. Kvôli stereotypom však strácame šancu na variabilnejší osobný rozvoj. Genderové stereotypy sú jednostranné a zveličené reprezentácie mužov a žien.

Gender
Sociálnou konštrukciou, ku ktorej sa viažu pripisované, alebo očakávané roly, správanie ale aj predsudky, hodnotenie a sebahodnotenie, predstavy o tom, čo je a čo nie je pre muža či pre ženu vhodné nazývame rodom. Je to spoločensky utváraná kategória, ktorá vzniká v kontexte určitej spoločenskej, kultúrnej a ekonomickej kultúry a označuje odlišné postavenie mužov a žien v sociálnych a mocenských vzťahoch, ktoré nie sú dôsledkom biologických či fyziologicko-anatomických odlišností. Pojem gender - rod sa vzťahuje na spoločensky vykonštruované úlohy, roly a zodpovednosti mužov a žien v danej kultúre, oblasti a lokalite.
...

Kľúčové slová:

gender

genderová politika

pohlavie

rod

muž

žena

sociológia

socializácia

biológia

chromozóm

hormón

intelekt

osobnosť

temperament

agresivita

sexualita

sociálna rola

Oidipovský komplex



Obsah:
  • 1. Pojednanie o hlavných termínoch gendrovej politiky
    2. Biológia pohlavia
    3. Pohlavie a osobnosť
    4. Pohlavie a intelekt
    5. Sexualita
    6. Pohlavie a sociálna rola
    7. Pohlavie a gender
    8. Osvojovanie genderových rolí
    9. Rozdiely medzi mužom a ženou v budúcnosti

Zdroje:
  • prednášky
  • skriptá
  • iná odborná literatúra
  • poznámky