Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Česká kuchyňa

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39088
Posledná úprava
18.12.2011
Zobrazené
1 060 x
Autor:
ray.fesson
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Každý národ má svoju typickú kuchyňu , ktorá dáva pokrmom osobitnú chuť a vzhľad. Dôležitým činiteľom pri vzniku a vývoji jednotlivých národných kuchýň bola vždy príroda. Iná klíma je vo Francúzsku, iná vo Švédsku, iná v Česku. Česká národná kuchyňa bola nesporne ovplyvnená mikroklímou kraja obklopeného horami. Podľa toho sa vyvíjal jedálniček českej kuchyne.

Ako hovoria záznamy v starých českých kronikách , dá sa povedať, že i česká strava bola pestrá. Obilné polia dali základ k sladkým a slaným kašiam , dvor kuchyňu zásoboval hydinou a na záhradách sa zelenal zeler, petržlen, pažítka, mrkva, cibuľa a cesnak. Z divoko rastúcich malín, borievok, brusníc sa spracovávali marmelády, kompóty a sirupy. Mnoho surovín poskytoval les. Konečne tu boli rieky s rybami. Obľubu rybacích pokrmov, pokladaných nielen za jedlo pôstne ale i za pochúťku, potvrdzuje i skutočnosť, že českí stavitelia rybníkov v 15.storočí vybudovali desiatky vodných plôch pre chov rýb. To bol takisto základ presláveného třeboňského kapra, ktorý od tých dôb patrí medzi významné pokrmy českej kuchyne...

Kľúčové slová:

kuchyňa

pohostinstvo

polievky

hlavné jedlá



Obsah:
  • Úvod
    Tradičné české jedlá

    Polievky:
    Hovädzí vývar alebo kurací vývar s cestovinami
    Cesnaková polievka
    Smotanové polievky
    Zemiaková polievka
    Držková polievka
    Šošovicová polievka

    Hlavné jedlá:
    Hovädzie mäso
    Sviečková
    Bravčové mäso
    Hydina
    Ryby
    Divina
    Bezmäsité jedlá

Zdroje:
  • Petra Pleskotová-20 000 let vaření
  • Jan Komárek – Česká kuchárka
  • Právo- 14.2.2004