Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Východoslovenský kraj

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
7,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20409
Posledná úprava
03.03.2009
Zobrazené
2 621 x
Autor:
derzi
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Povrch oblasti tvoria Východné Karpaty, ktoré pozvoľna prechádzajú doVýchodoslovenskej nížiny. Západné Karpaty zasahujú do Východnej oblasti časťou Slovenského rudohoria, Východnými Tatrami, Nízkymi Tatrami, Levočskými vrchmi, Spišskou Magurou, Pieninami, Slanskými vrchmi, Čergovom a Zemplínskymi vrchmi. Košická kotlina je po Východoslovenskej nížine druhá najrozsiahlejšia nížinatá časť Východnej oblasti
Tunajšie podnebie sa vyznačuje najväčšími rozdielmi medzi teplotami v zime a v lete. Flyšové pohoria oblasti nemajú dostatok vody. Spadne tam síce dosť zrážok, tie však nevsiaknu do pôdy, ale rýchlo odtečú do Východoslovenskej nížiny a Košickej kotliny. V týchto zníženinách, najmä na sútokoch riek, vznikajú časté povodne.
V súčasnosti najrýchlejšie pribúda na Slovensku obyvateľstvo vo Východnej oblasti. Vysoký prirodzený prírastok má predovšetkým obyvateľstvo rómskeho pôvodu. V minulosti sa odtiaľto vysťahovalo mnoho obyvatešov do zahraničia. Ich potomkovia žijú v USA, Austrálii, a iných štátoch sveta.


Kľúčové slová:

východoslovenský kraj

rozdelenie krajov

mapa

príroda

klíma

vodné zdroje

vrchy

lokality

živočístvo

pôda

rastlinstvo

pohoria

vrchoviny

predhoria

fotodokumentácia



Zdroje:
  • internet