Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Recyklácia automobilových baterií

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
155 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13370
Posledná úprava
25.11.2020
Zobrazené
2 405 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Autobatérie sú jedným z dôležitých komponentov automobilu. Súčasné batérie majú prepracovanú konštrukciu, výborné parametre a dlhú životnosť. Predsa však doba ich používania nie je nekonečná a každá batéria raz prestane byť funkčná. A práve v tomto prípade vzniká zásadný problém, čo s nefunkčným a vyradeným akumulátorom? Ako sa ich zbaviť?

Počet autobatérii jednoznačne stúpa úmerne zvyšujúcemu sa počtu motorových vozidiel. Spotreba autobatérii sa u nás doteraz nijak zvlášť nesledovala. Nesleduje sa tiež, kde nefunkčné, staré autobatérie skončili. Mnoho majiteľov takých batérii sa ich likvidáciou príliš nezaťažuje. Prinajlepšom ju vyhodia do kontajnera v horšom prípade do potoka alebo na divokú skládku na kraj lesa. Pritom autobatérie sú jednoznačne nebezpečným odpadom. Väčšina z nich je olovená a práve olovo môže pri ľahkovážnom zbavení sa starej nepotrebnej batérie spôsobiť životnému prostrediu nemalé škody. Všeobecná snaha výrobcov autobatérii nahradiť olovo menej škodlivou látkou je zatiaľ neúspešná, takže najšetrnejšou likvidačnou metódou je v súčasnosti recyklácia opotrebovaných autobatérii.

Maximálna ochrana životného prostredia je jednou z dlhoročných snáh spoločnosti MACH Trade s.r.o.,, ktorá batérie nielen vyrába, ale stará sa aj o ich odbornú likvidáciu. Táto spoločnosť získava počiatočnú surovinu výhradne z recyklácie vyradených autobatérií a z použitých káblov. Je tu však problém. Výrobný závod sa chová ekologicky, ale jeho kapacita je dnes využitá v SR iba za tri štvrtiny. Odborníci vidia problém hlavne v nízkom záujme o zber nefunkčných akumulátorov. V súčasnosti sa totiž darí vracať na druhotné spracovanie len 77% všetkých opotrebovaných akumulátorov. Celkový obsah olova v priemernej akumulátorovej batérii je takmer 55%. Človek nemusí byť ani brilantným matematikárom, aby mu bolo jasné, aké množstvo škodlivého olova sa dostane do voľnej prírody a čo môže spôsobiť.
...

Kľúčové slová:

recyklácia

automobil

akumulátor

životné prostredie

ekológia

príroda

automobilová batéria

vybitie

nabitie

elektrolyt



Obsah:
  • Úvod
    Recyklácia
    Charakteristika automobilovej batérie
    Základný popis batérie
    Zloženie akumulátoru
    Popis funkcie výrobku
    Dobíjanie automobilová batérie (akumulátor)
    Ochrana pred hlbokým vybitím
    Sledovanie siete
    Technické parametre
    Schéma
    Materiálový rozbor
    Globálne vplyvy
    Lokálne vplyvy
    Technologicky postup výroby
    Recyklácia akumulátorov
    Postup recyklácie
    Záver

Zdroje: