Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Právo na odpor a občianska neposlušnosť

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
83 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11074
Posledná úprava
29.10.2018
Zobrazené
7 087 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tradícia vzťahov medzi právom a morálkou má svoje východiská už v staroveku; už vtedy sa vytvorili základy duality prirodzeného práva a pozitívneho práva. Podľa Aristotela existujú princípy prirodzeného práva alebo prirodzenej spravodlivosti (fysei dikaion), ktoré sú univerzálne a nezávislé od mienky ľudí. Podistým týchto zásad a veky trvajúceho poriadku, ktorý kotví v mravoch spoločnosti, sa dovolávala Antigóna. Spravujúc sa mravom, nerešpektovala právny príkaz tébskeho kráľa Kreóna, ktorý zakázal pochovať jej brata Polyneika ako nepriateľa vlasti. za nerešpektovanie práva bola potrestaná zamurovaním zaživa do skalnej hrobky, kde si vzala život.

Konflikt medzi Kreónom a Antigónou je dodnes modelom rozporu príkazov práva a morálky a širšie, konfliktu dvoch povinností.

Prirodzené právo tvorilo dôležitú súčasť života spoločnosti 17. a18. storočia. V interpretácii Grotia a Puffendorfa sa dokonca prednášalo spolu s rímskym a kanonickým právom na európskych univerzitách. Renesanciu vzťahu práva a morálky a tým aj pozitívneho a prirodzeného práva prinieslo opätovne až 20. storočie prostredníctvom Norimberského procesu. Avšak ešte predtým otvoril novú kapitolu vzťahov práva a morálky Gándhí. Pre Mahátma Gándhího boli nespolupráca s Britmi, ako aj nenásilie základné súčasti jeho hnutia a filozofie, ktorú okrem iného vyložil v známom článku Doktrína meča v r.1920.

Kľúčové slová:

obcianska neposlusnost

právo na odpor

mahatma ghandi

norimberský proces

pozitívne a prirodzené právo

nelson mandela

nezná revolúcia



Obsah:
  • Boj medzi prirodzeným a pozitívnym právom
    Prvá Satjagraha v Natale a utrpenie hrdinov
    Boj o nezávislosť a posledná kázeň
    Norimberský proces
    Dr. Martin Luther King, Jr.
    Zrovnoprávnenie černochov
    Vybraní aktivisti za ľudské práva
    Apartheid
    Nelson Rolihlahla Mandela
    Prvé roky
    Právo na odpor- ius resistendi
    Nežná revolúcia