Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Meranie ozubených kolies

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
1,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40116
Posledná úprava
04.05.2012
Zobrazené
3 983 x
Autor:
kuco.mato
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
2. Spôsoby merania ozubených kolies
2.1 Zubomer

Zubomery sú prístroje na meranie hrúbky zuba ozubeného kolesa. Meraním sa zisťuje či bude pri zábere zuba dodržaná stanovená vôľa na danej osovej vzdialenosti. Najčastejšie sa táto metóda merania využíva pri obrábaní zuba kolesa. Hrúbka zuba sa meria na oblúku rozstupovej kružnice, na tetive (mechanický resp. optický zubomer) alebo v konštantnej hrúbke a výške zuba (tangenciálny zubomer). Nevýhodou merania je závislosť na priemere hlavovej kružnice.

Mechanický zubomer je vlastne posuvné meradlo spojené s hĺbkomerom. Pri meraní sa na hĺbkomeri nastaví hodnota (teoretický vypočítaná) pri ktorej hroty ramien ležia na rozstupovej kružnici (valci) a na posuvnom meradle sa odčíta hrúbka zuba. Pri optickom zubomeri je to obdobné len hodnoty sa nastavujú a nasledne pri meraní odčítajú zo sklenených stupníc meradla.

Tangenciálne zubomery sú buď univerzálne (s nastaviteľnými čeľusťami) alebo jednoúčelové (modulové sedlá s pevnými čeľusťami). Tangenciálny zubomer s nastaviteľnými čeľusťami sa nastavuje podľa kalibračných valčekov rôznych pre jednotlivé moduly. Čeľuste pod uhlom 20° (záberový uhol) sa nastavujú do takej polohy aby sa dotýkali kalibračného valčeka asi v strede svojich dosadacích plôch...  

Kľúčové slová:

ozubené koleso

zubomer

meranie

ozubené kolesá

prevodovka



Obsah:
  • 1. Úvod
    1.1 Delenie ozubených kolies
    2. Spôsoby merania ozubených kolies
    2.1 Zubomer
    2.2 Bezkontaktné systémy na meranie rozmerov ozubení
    2.3 Meranie vibrácií ozubených kolies prevodovky automobilu

Zdroje: