Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Európska Menová Únia - včera, dnes a zajtra

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14487
Posledná úprava
30.08.2023
Zobrazené
1 195 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cieľom predmetu Ekonómia II. v rámci študijného programu Manažment na Fakulte Managementu Univerzity Komenského v Bratislave je poskytnúť poslucháčom základné vedomosti z oblasti makroekonomickej teórie. K jej neoddeliteľným súčastiam patrí menová politika, fiškálna politika a zahranično-obchodná politika.

V súčasnosti vo zvýšenej miere zaznamenávame úspešné snahy Slovenskej Republiky, ktorými sa integruje do dôležitých politických, obranných a ekonomických štruktúr. Jednou z najviac sledovaných integračných snáh je nesporne vstup do Európskej Únie, s čím je neodmysliteľne spojené prijímanie spoločnej európskej meny. Aktuálne je Slovenská Republika členom systému ERM II a je teda na prahu úplného začlenenia do Európskej Menovej Únie.

Zámerom tejto semestrálnej práce je čitateľovi priblížiť motívy vzniku, históriu a súčasnosť Európskej Menovej Únie, prípadne načrtnúť blízku, alebo aj strednodobú budúcnosť jej vývoja a expanzie.
...
Po druhej svetovej vojne - na rozhraní 50. a 60. rokov minulého storočia zaručoval menovú stabilitu medzinárodnej ekonomiky medzinárodný Brettonwoodský menový systém. Bol založený na nadradenej úlohe dolára ako kľúčovej meny a jeho konvertibilite na zlato.

V roku 1952 bolo založené Európske Spoločenstvo pre Uhlie a Oceľ. Toto spoločenstvo sa historicky javí ako prvá lastovička, ktorá sa stala predzvesťou vytvorenia širokého medzinárodného hospodárskeho spoločenstva.

Zakrátko - v roku 1957 bola v Ríme podpísaná medzi Belgickom, Francúzskom, Talianskom, Luxemburskom, Holandskom a Nemeckou Spolkovou Republikou zmluva, ktorá zakladá medzivládne hospodárske združenie s názvom Európske Hospodárske Spoločenstvo. Toto spoločenstvo podstatne rozširuje koordinovaný prístup aj na trhy z ďalšími komoditami.
...

Kľúčové slová:

EMU

mena

Európska únia

menová politika

EUR

Brettonwoodská menová sústava

Wernerov plán

výmenný kurz

Maastrichtská zmluva



Obsah:
  • Prológ
    Európska Menová Únia Včera
    Prehistória EMÚ
    Európsky Menový Systém
    Mechanizmus Výmenných Kurzov
    Európska Menová Jednotka - ECU
    Fond pre Európsku Menovú Spoluprácu
    Dellorsov plán
    Európska Menová Únia Dnes
    Maastrichtská zmluva
    Európska Menová Únia Zajtra
    Dodržiavanie Paktu Stability a Rastu
    Vstup SR do eurozóny
    Plán vstupu ďalších krajín do eurozóny
    Záver
    Použitá literatúra
    Príloha

Zdroje: