Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Výchova mimo vyučovania vo výchovno-vzdelávacom procese

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10092
Posledná úprava
10.10.2018
Zobrazené
4 026 x
Autor:
andymur
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Výchova je zložitý dynamický systém, ktorý predstavuje množinu premenlivých cieľov, prostriedkov, foriem, metód, princípov a obsahových zložiek. Všetky časti zložitého systému slúžia spoločnému cieľu a tým v súčasnej dobe u nás je: naučiť človeka žiť v demokratickej spoločnosti. Snahou každej spoločnosti je vychovať vo svojom prostredí plnohodnotného človeka, ktorý dokáže po stránke vedomostnej i morálnej prebrať v svojej dospelosti spoluzodpovednosť za jej ďalšie napredovanie a rozvoj.

Poslaním výchovy je rozvinúť individuálne schopnosti a kladné vlastnosti citovo - temperamentné, morálno - vôľové, pracovné a tlmiť vlastnosti spoločensky nežiadúce. Myslí sa tým zámerné pôsobenie zo strany dospelých na mladú generáciu s cieľom jej postupného zdokonaľovania.

Výchova mimo vyučovania je často označovaná aj ako pedagogika voľného času. Pod pojmom voľný čas si každý určite predstaví niečo iné. Je to možnosť venovať sa činnostiam, ktoré nás zaujímajú, bavia a prinášajú nám uspokojenie a uvoľnenie. No voľný čas nie je iba časom zábavy. Pri neorganizovanom trávení voľného času dochádza k veľkej časti úrazov detí, mladý ľudia ohrozujú seba i druhých experimentovaním s drogami, alebo z nudy prekračujú zákon. Preto by sme si mali položiť niekoľko základných otázok. Ako môžeme vo voľnom čase výchovne pôsobiť na deti a mládež? Základom je samozrejme rodina. Existujú však aj organizácie, ktorých pracovnou náplňou je pôsobiť na deti a mládež. Vo vyspelejších krajinách sú tieto organizácie samozrejmosťou, pretože ľudia si uvedomujú potrebu regulovania voľného času svojich detí a odstraňovania rušivých vplyvov. Bohužiaľ, u nás sú tieto programy podstatne zanedbávané.

Kľúčové slová:

výchova mimo vyučovania

duševná hygiena

príprava na vyučovanie

výchovné zariadenia

mládež

voľný čas

pedagogika



Obsah:
  • Úvod
    I. Výchova mimo vyučovania
    II. Funkcie výchovy mimo vyučovania
    III. Obsah výchovy mimo vyučovania
    IV. Duševná hygiena mimo vyučovania
    V. Príprava na vyučovanie vo výchove mimo vyučovania
    VI. Mimo - vyučovacie výchovné zariadenia
    Záver
    Zoznam použitej literatúry