Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Živnostenský list

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
29521
Posledná úprava
11.04.2011
Zobrazené
1 731 x
Autor:
nynooo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Opis živnostenskeho listu, ako si založit zivnost, do akých inštitúcii sa musime prihlasit ...

Živnosť je oficiálne sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených zákonom.

Takmer každý, kto chce na Slovensku podnikať, potrebuje živnosť (výnimku tvorí napríklad finančné sprostredkovanie). V zákone sa však nepíše, ktoré činnosti sú živnosťou, no zákon vymenúva tie činnosti, ktoré naopak živnosťou nie sú. Živnosť môžete prevádzkovať ako fyzická osoba alebo ako právnická osoba . My budeme rozoberať prípad živnostníka, t.j. fyzickej osoby - podnikateľa. Pre získanie živnosti musíte splniť tri základné podmienky:

· min. vek 18 rokov,
· spôsobilosť na právne úkony,
· bezúhonnosť.  

Pokiaľ už viete, v akej oblasti chcete podnikať, potom si musíte overiť, pod ktorý typ živnosti táto oblasť patrí, pretože rozoznávame živnosti ohlasované a koncesované. Ak sa chystáte v rámci vášho budúceho podnikania činnosti, ktoré patria pod koncesovanú živnosť, potom musíte splniť niekoľko podmienok na získanie povolenia (koncesie - preto sa tento typ živnosti volá koncesovaná). Sem patrí napríklad podnikanie v cestnej motorovej doprave, zmenárne atď. Jednoduchším prípadom sú ohlasované živnosti – teda činnosti, ktoré stačí na živnostenskom úrade takpovediac „len ohlásiť“. Ohlasovaná živnosť môže byť remeselná, viazaná alebo voľná.  

Kľúčové slová:

živnosť

živnostenský list

sociálna poisťovna

zdravotná poisťovna

dane

náklady



Obsah:
  • Rozoberieme si celý postup získania živnosti krok za krokom
    Živnostenský list vydaný fyzickej osobe obsahuje
    Živnostenský list vydaný právnickej osobe obsahuje
    Zdravotná poisťovňa
    Sociálna poisťovňa
    Daňový úrad