Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Systém laminovaných textílií z hľadiska komfortu

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13017
Posledná úprava
06.10.2020
Zobrazené
1 686 x
Autor:
pettra148
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V minulosti bolo známych len niekoľko druhov textílií. Používali sa na výrobu odevov, ale tiež na výrobu rôznych predmetov, potrebných na prácu okolo domu a pod. Od tých čias sa zmenila nielen doba, ale taktiež obrovským skokom pokročili aj rôzne technológie - energetika, výrobné technológie, elektronický priemysel, automobilový priemysel, potravinový priemysel, počítačové technológie, komunikačné technológie, strojársky priemysel a rôzne iné, nezabudnúc už spomínaný odevný priemysel a práve jeho technológie.
Medzi prvé známe textílie patria textílie bavlnené, vlnené a ľanové. Ak by sme hodnotili z hľadiska komfortu, najpríjemnejšia z nich na dotyk je bavlna, pretože pri kvalitnom spracovaní je známa svojou jemnosťou, poddajnosťou a mäkkosťou. Práve tieto vlastnosti sú hodnotené pri komforte ako najdôležitejšie.
Komfort je definovaný ako „stav organizmu, kedy sú všetky fyziologické funkcie organizmu v optimálnom stave“.
V dnešnej dobe, pri množstve vyspelých technológií, spotrebitelia hľadajú čo najvýhodnejšie, najmodernejšie a tým aj najkomfortnejšie odevy, pretože sa chcú cítiť pohodlne nielen vo svojom domácom oblečení, ale taktiež v práci, v záhrade, na vychádzke, pri športe a pri rôznych iných obľúbených či neobľúbených činnostiach. Práve pre dosiahnutie komfortu sa postupom času vyvinuli rôzne technológie, ktoré nám ho pomáhajú lepšie dosiahnuť. Jednou z nich je aj laminovanie textílií.
...

Kľúčové slová:

textília

odev

textil

bavlna

vlna ľan

laminovanie

vláknom

laminácia

laminát

zdravotníctvo

hodváb

viskóza

PES

PAD

PAN

PP

PVA

PTF

odevný materiál



Obsah:
  • História textílií
    Komfort
    Laminovanie
    Použitie v zdravotníctve
    Ochranné odevy