Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Proces výroby pneumatiky

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
19574
Posledná úprava
21.02.2009
Zobrazené
2 852 x
Autor:
millkoo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Proces výroby pneumatiky

Suroviny
K hlavným surovinám, z ktorých sa vyrábajú pneumatiky patrí prírodná guma, syntetická guma a olej. Podiel gumových zmesí na celkovej hmotnosti pneumatiky tvorí viac ako 80%. Zvyšok tvorí rad rozličných spevňovacích materiálov. U asi polovičky použitého gumového materiálu sa jedná o prírodný kaučuk, ktorý je získaný z kaučukovníkov. Kaučukovník sa pestuje v trópoch, napríklad v Malajzii a Indonézii. Zhruba tretina gumovej zmesi sú plnidlá. Najdôležitejším plnidlom sú sadze, ktoré dávajú pneumatike jeho čiernu farbu. Ďalším dôležitým plnidlom je olej, ktorý slúži v zmesi ako zmäkčovadlo. Okrem toho sa pre výrobu gumovej zmesi používajú prísady pre vytvrdzovanie, prípadne vulkanizačné látky a ďalšie pomocné chemikálie a ochranné látky.
Gumová zmes
Počas fázy zmiešavania sa miešajú suroviny a ohrievajú sa na teplotu cca 120 stupňov Celzia. Zloženie gumových zmesí je rôzne, tak v rozličných častiach pneumatiky, ako je odlišné i vzhľadom na účel použitia a model pneumatiky. Gumová zmes pre letné pneumatiky sa líši od gumovej zmesi pre zimnú pneumatiku. Gumová zmes pre pneumatiku na cestné koleso vykazuje málo spoločných vlastností s gumovou zmesou typickou pre výrobu pneumatík pre lesné stroje. Vývoj a dolaďovanie receptov je podstatnou časťou vývojových procesov na pneumatike.
Výroba komponentov
Zmesi sa používajú pre pogumovanie komponentov, ako sú napríklad káble a oceľové pásky. Pre výrobu jednej pneumatiky sa vyrába 10 – 30 komponentov. Veľká časť komponentov sú spevňovacie časti rozličného druhu.

Kľúčové slová:

pneumatika

výroba pneumatiky



Zdroje: