Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Príroda v umení (Estetika - Obraz prírody v umení)

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
1,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12932
Posledná úprava
10.09.2020
Zobrazené
990 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Príroda je, bola a vždy bude pre človeka nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie v mnohých oblastiach života, ale hlavne v umeleckej tvorbe. Mnohé generácie autorov stvárňovali počas svojho života rôzne motívy z najrôznejších kútov planéty.
Samozrejme prírodné motívy sa líšia od autora k autorovi, no jedno majú všetci spoločné - svojou tvorbou poukazujú na krásu sveta okolo nás. Ak sa zapozeráme na obraz so znázorneným kúskom prírody, človeka to chtiac-nechtiac núti spomaliť a zamyslieť sa nad dokonalosťou a nádherou prírody.
Krajina na nás pôsobí rôznym dojmom pod vplyvom počasia i ročných období. Iná je, keď ju slnko pred západom zafarbí do červena, iná, keď sa preženie búrka. Iná je pod snehom, iná v jarnej zeleni či na jeseň sfarbená do žlta. V týchto situáciách krajinu vnímame viac ako prírodu, lebo na nás väčšmi pôsobia prírodné živly a stavy. Vtedy si uvedomujeme, že sme súčasťou prírody.
Dejiny estetického vzťahu človeka k prírode nám ukazujú, aký bol tento vzťah premenlivý, trvalo určitú dobu, kým sa k nemu už ľudstvo dopracovalo, no potom sa znova mení. Na tento vzťah však výrazne vplývala aj spoločenská situácia, stav v ktorom sa nachádzal svet.
...

Kľúčové slová:

estetika

príroda

umenie

krajina

maliarstvo

sochárstvo

architektúra

dizajn

film

Lascaux

Altamira

Moravianská Venuša

van Gogh

Hundertwasser

Antti Lovag

Frank Lloyd Wright



Obsah:
  • Príroda v umení
    Príroda v maliarstve a sochárstve
    Príroda v architektúre
    Príroda v dizajne
    Príroda vo filme
    Zdroje

Zdroje: