Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Peniaze - vývoj, funkcia a formy peňazí

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13088
Posledná úprava
15.10.2020
Zobrazené
1 356 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Za peniaze považujeme všetko, čo slúži ako všeobecne akceptovaný výmenný prostriedok alebo platidlo. Sú univerzálnym tovarom, ktorého špecifickou vlastnosťou je možnosť ľahkej výmeny za iný tovar alebo služby (sú teda široko akceptované oboma stranami: predávajúcou a kupujúcou stranou). Sú používané ako všeobecne uznávaný štandard na určenie hodnoty iných tovarov a služieb. Hodnota iných tovarov sa určuje v násobku peňazí.
Deľba práce si vyžadovala výmenu tovarov. Spočiatku sa jeden tovar vymieňal za iný. Vznikala tak naturálna výmena. Takato výmena sa nazýva ,,bartrová ekonomika.“ Najzjavnejším nedostatkom bartrovej ekonomiky je, že ľudia musia hľadať niekoho, kto potrebuje presne ten druh tovaru alebo služby, ktorí ponúkajú, a kto zároveň ponúka to, čo oni potrebujú. Inými slovami, predpokladom úpešného výmenného obchodu je existencia vzájomnej zhody potrieb. V ekonomike postavenej na výmennom obchode preto vznikajú značné náklady spojenené s hľadaním vhodného obchodného partnera, čakanním a hromadením zásob.
Vznikli prvé formy peňazí s tovarovým charakterom - tovarové peniaze (napr. kožušiny, dobytok, soľ). Na našom území to bolo plátno (od toho je odvodené slovo platiť).
Mali však určité nevýhody. Riešením nedostatkov tohto obchodu bolo použitie komoditných peňazí ako prostriedku výmeny. Tak sa začali vyčleňovať špecifické druhy tovarov, ktoré sa stali najvhodnejším platobným prostriedkom. Samozrejme, podmienkou toho, aby určitý druh tovaru mohol plniť funkciu peňazí, je, aby bol akceptovaný ako prostriedok výmeny v celom hospodárstve, či už na základe tradície, neformálnych konvencií alebo zo zákona.
...

Kľúčové slová:

peniaze

vývoj peňazí

platidlo

výmena

tovarové peniaze

drahé kovy

zlato

striebro

mincaa

mince

bankovka

bankovky

prostriedok výmeny

zúčtovacia jednotka

cenné papiere

likvidita



Obsah:
  • Vývoj peňazí
    Funkcie peňazí
    Formy peňazí
    Peňažná zásoba a jej agregáty
    Mechanizmus peňažnej zásoby
    Použitá literatúra

Zdroje: