Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Konštitucionalizmus na Slovensku

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14418
Posledná úprava
22.08.2023
Zobrazené
1 041 x
Autor:
iwus74
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Konštitucionalizmus je úprava moci a jej výkonu právnym aktom. Základnou ideou konštitucionalizmu je vytvorenie ústavy ako zákona stojaceho nad právnym poriadkom, nad štátom a štátnymi orgánmi, a teda nad verejnou mocou. Pojem konštitucionalizmu je jedným zo základných pojmov štátoprávnej teórie.

História konštitucionalizmu na Slovensku

História moderného konštitucionalizmu na Slovensku sa spája ešte s Uhorskou monarchiou. Prvé skúsenosti s demokratickou ústavnosťou získalo Slovensko po vzniku Československa. Po dočasnej ústave bola v roku 1920 prijatá definitívna ústava, a s drobnými doplnkami platila až do roku 1938. Táto československá ústava založila na našom území demokratickú tradíciu voleného parlamentu, vlády zodpovednej parlamentu, prezidenta s obmedzenými právomocami a tradíciu občianskych práv a slobôd. Aj keď táto ústava nebola nikdy plnohodnotne naplnená, patrila medzi najdemokratickejšie ústavy Európy v medzivojnovom období.

Po druhej svetovej vojne bola platnosť československej ústavy z roku 1920 formálne obnovená, ale jej obsah bol v mnohom zmenený dodatkami a prezidentskými dekrétmi. V roku 1946 bolo zvolené Ústavodarné národné zhromaždenie, ktoré pripravilo novú ústavu, tzv. Májovú ústavu. Bola prijatá po februárových politických zmenách a fakticky znamenala vážne obmedzenie pluralitnej demokracie a samosprávy. Ľudské a občianske práva boli síce v tejto ústave podchytené, ale ich reálne vykonávanie bolo problematické.
...

Kľúčové slová:

konštitucionalizmus

moc

úprava moci

právo

právny akt

socializmus

KSČ

právny štát

ústava



Obsah:
  • Úvod
    História konštitucionalizmu na Slovensku
    História slovenského konštitucionalizmu
    Právny štát
    HLAVNÉ PRINCÍPY PRÁVNEHO ŠTÁTU
    K hlavným zásadám môžeme zaradiť tieto

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • semináre
  • prezentácie
  • odborná literatúra