Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Komunitný audit - okresné mesto Pezinok

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25105
Posledná úprava
08.06.2009
Zobrazené
778 x
Autor:
barfly
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Teritoriálny profil
Pezinok je okresným mestom, súčasťou Bratislavského kraja a leží 18 km severovýchodne od hlavného mesta Bratislavy. Rozkladá sa na dvoch katastrálnych územiach Grinava a Pezinok na ploche 7276 ha na úpätí Malých Karpát, vo výške 156 m n. m. Susedí s okresmi Senec, Bratislava, Malacky a Trnava. Pezinok síce nemá priamy styk so štátnou hranicou, ale najbližší hraničný priechod do Rakúska je vzdialený iba 25 km, do Maďarska asi rovnako.
História: Územie, na ktorom sa dnes rozkladá mesto Pezinok, sa v písomných materiáloch prvýkrát spomína v listine z roku 1208 ako "terra Bozin". V nasledujúcich storočiach sa mesto postupne zmenilo z banskej osady na vinohradnícke mestečko na začiatku 16. stor. V r. 1647 kráľ Ferdinand III. udelil Pezinku privilégiá mesta. V 17.-18. st. zažíval Pezinok svoj najväčší rozkvet a patril medzi najbohatšie mestá Uhorska aj vďaka produkcii kvalitných vín. V 19. storočí začalo postupné spriemyselňovanie mesta, bola tu založená prvá továreň na výrobu kyseliny sírovej v Uhorsku, továreň na výrobu ihiel a taktiež veľká tehelňa. Taktiež v 19. stor. sa obnovila ťažba zlata v chotári Pezinka a zaviedla sa železnica, čím sa Pezinok stal najdôležitejším mestom Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. V 20. st. nastal úpadok mesta, keďže tu nebol väčší priemyselný podnik, čo zároveň s poklesom vinohradníckej produkcie spôsobilo masívne vysťahovalectvo do Ameriky. Zlepšenie začalo až po II. svetovej vojne.
Súčasnosť: Dnes je Pezinok moderným okresným mestom s vybudovaným priemyslom, kvalitnou vinohradníckou a vinárskou produkciou a rozvinutým obchodom. Pre mesto je charakteristické historické centrum s typickými meštianskymi domami, ulicami v sieťovom pôdoryse a zvyškami pôvodných hradieb. K najvýznamnejším kultúrnohistorickým pamiatkam patrí zámok z 13. st., 4 historicky aj architektonicky cenné kostoly a renesančná radnica.

Kľúčové slová:

teritoriálny profil

demografický

inštitucionálny

profil služieb

ekonomický a psychologický profil

syntéza a diagnóza


O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko