Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hardware – nové technológie

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
16166
Posledná úprava
15.01.2009
Zobrazené
1 076 x
Autor:
tomassloviak
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Výskumní pracovníci spoločnosti IBM (NYSE:IBM) v spolupráci s vedcami ETH Zürich predviedli novú, účinnú a presnú techniku tlače na nano-úrovni. Táto metóda by mohla priniesť pokrok v oblasti vývoja biosenzorov nanoveľkosti, v oblasti šošoviek, ktoré môžu ohýbať svetlo v budúcich optických čipoch a v oblasti výroby nanokáblov, ktoré by mohli byť základom počítačových čipov zajtrajška.
Tento výsledok, publikovaný v septembrovom vydaní časopisu Nature Nanotechnology, ponúka nový sľubný a výkonný nástroj pre použitie v širokom rozsahu oblastí a odvetví, ako biomedicína, elektronika a IT, ktoré hľadajú cesty na využitie často unikátnych vlastností tzv. nanočiastočiek, t.j. čiastočiek, ktoré sú menšie ako 100 nanometrov.
Doteraz sa pomocou štandardných komplexných mikro-výrobných techník vyrábali takto malinké čiastočky spôsobom postupného orezávania väčšieho kusu materiálu. Na rozdiel od tohto postupu, pri tlačení sa dostávajú už hotové nano-čiastočky na povrch veľmi účinným spôsobom, a tak sa pomáha kombinovaniu rôznych druhov materiálu ako sú kovy, polyméry, polovodiče a oxidy.

Kľúčové slová:

Aplikácia nanotlače

Tlač v nano-mierke

technológia – OLED

Svetelné cesty prenosu dát

Princíp toku dát

Vysokokapacitný záznam HD-DVD