Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekologické problémy - dodávky ropy, cena potravín, dopad biopalív, klimatické zmeny, enviromentálna degradácia

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13463
Posledná úprava
17.12.2020
Zobrazené
1 632 x
Autor:
teyooo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V minulom desaťročí stúpal počet analytikov varujúcich pred príchodom ropného zlomu, t.j. časom, keď globálna produkcia ropy dosiahne maximum a začne nevyhnutný pokles.
Počas tohto desaťročia stúpla cena ropy z $12 za barel na takmer $100 za barel.

Aj keď v súčasnosti existuje určitá nezhoda medzi odborníkmi pri odhade kedy ropný zlom nastane, jednoznačná zhoda panuje v tom, že nastane. Globálny vrchol je vlastne kumulatívnym vrcholom jednotlivých ropných polí a celých národov produkujúcich ropu. Tieto jednotlivé majú v posledných rokoch stúpajúcu tendenciu.

Najznámejší a najpreskúmanejší ropný zlom nastal v roku 1970 v USA. V tom čase Amerika produkovala zhruba 9 a pol milióna barelov ropy denne. V súčasnosti je to menej ako 5,2 milióna barelov denne. Kým predtým bol USA najväčší ropný exportér, dnes je najväčší importér.

História produkcie ropy v USA nám pomôže pochopiť naše možnosti pre oddialenie ropného zlomu. Po roku 1970 prieskumné snahy viedli k objavu dvoch veľkých ropných polí - Aljaška a Nové Mexiko. Počas tohto obdobia iné typy tekutých palív (etanol či skvapalnený plyn) začali nahradzovať ropu. Taktiež vylepšenia v technológii čerpania nám pomohli zvýšiť množstvo dostupnej ropy v existujúcich ropných poliach. Toto sú stratégie (prieskum, substitúcia a technologické zlepšenia) na oddialenie ropného zlomu na ktoré dnes producenti spoliehajú. V USA každá z týchto stratégií znamenala určité zmiernenie poklesu ťažby na jeden či dva roky, no žiadna z nich nebola dostatočná na zvrátenie 37 ročného trendu postupného poklesu produkcie. Je preto nepravdepodobné, že výsledky pre svetovú produkciu sa budú od výsledkov pre USA nejako výrazne líšiť.
...

Kľúčové slová:

ropa

ropný zlom

produkcia ropy

uhlie

palivo

fosílne palivo

potraviny

cena potravín

kukurica

biopalivo

biopalivá

klimatické zmeny

oteplovanie

globálne oteplovanie

voda

pitná voda



Obsah:
  • Čo budeme jesť až dôjde ropa?
    Zhoršujúce sa dodávky ropy
    Cena potravín
    Dopad biopalív
    Dopad klimatickej zmeny a enviromentálnej degradácie
    Možnosti riešenia