Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociálna opora a zdravie (projekt)

«»
Prípona
.doc
Typ
projekt
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39407
Posledná úprava
29.01.2012
Zobrazené
1 732 x
Autor:
michaelafedorova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Slovo sociálna opora je úzko spojené aj s výrazom sociálna sieť, ktorý charakterizuje súbor či skupinu ľudí okolo danej osoby, ktorá je alebo bola  v sociálnom kontakte a od ktorej je možné očakávať, že by poskytla určitú pomoc v akejkoľvek forme. To znamená, že sociálna opora je teda pomoc, ktorá je poskytovaná človeku v záťažovej situácii. Sociálna opora sa posuzuje zo  subjektivného hľadiska, ale aj objektívneho. Subjektívny pohľad hovorí o význame zachovania vlastnej identity a psychickej rovnováhy. Do subjektivity spadajú osoby, ktoré sú danému človeku najbližšie a ktoré patria do najvnútornejšieho okruhu jeho priateľov. Objektívnu sociálnu oporu zahŕňa postoj z vonku, t.j ľudí z našej sociálnej siete. Vonkajšiemu pozorovateľovi sa môže zdať, že osoba dostáva istý druh sociálnej opory, ktorú tak nevníma a neuvedomuje si tento pojem. Umenie účinnej sociálne opory je pomáhať rozhovorom, ktorý je v jej prípade kľúčový a kladieme mu najdôležitejší význam v upevňovaní sociálnej opory a jej efektivity. Rozhovorom zistíme svoje potreby, ale predovšetkým potreby nášho klienta, alebo blízkeho človeka. Veľa nám napovie aj pohľad z očí do očí, mimika, gestikulácia, alebo aj vyjadrovanie. Ak chceme pôsobiť ako sociálna opora, tak musíme vedieť počúvať a sledovať toho druhého. Dôležité je nekričať ak s názorom nesúhlasíme, ale radšej sa snažiť o zmysluplný rozhovor. Vnímavá sociálna opora hovorí o presvedčení, že iní ľudia sú dosiahnuteľní a sú ochotní poskytnúť pomoc, ktorú by daný človek potreboval.
Rozdiel vidíme medzi očakávanou a skutočne získanou sociálnou oporou. Pri očakávanej opore ide o presvedčenie človeka v tiesni, že existujú ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť v prípade potreby. Záleží aj od vnímania sociálneho prostredia a vzťahov ľudí k jeho osobnosti . To znamená že či má pocit akceptovania, či si ju vážia, majú ju radi, alebo či  sú ochotní pre ňu niečo urobiť. Všetko závisí od sociálneho začlenenia. Interpretácia sociálnej opory hovorí o tom, že osoba  v tiesni si môže byť vedomá, že jej niekto chce pomôcť čo však neznamená, že s tejto pomoci bude mať úžitok. To znamená, že zhodnotenie primeranosti sociálnej opory je osobnou vecou príjemcu sociálnej opory...

Kľúčové slová:

sociálna opora

druhy a teórie sociálnej opory

svetový deň duševného zdravia

sociálna sieť

materiálna podpora

svetová zdravotnícka organizácia



Obsah:
  • Teoretická časť
    1. Sociálna opora a jej aspekty 3
    2. Sociálna opora a jej druhy 5
    3. Teórie sociálnej opory 5
    4. Sociálna opora mužov a žien 7
    5. Sociálna opora a spôsoby jej zisťovania 7
    6. Sociálna opora a zdravie 8
    7. Svetový deň duševného zdravia 8

    Praktická časť
    Náročné situácie a osobnosť človeka v interakcii s prostredím 10

Zdroje:
  • Gecková Andrea, Pudelský Marcel, van Dijk Jitse P., 2001, Vplyv percipovanej sociálnej opory na zdravie a socio-ekonomické rozdiely v sociálnej opore adolescentov. Československá psychológia.
  • Ondrušová E.,2000, Psychológia zdravej rodiny. Podpora zdravia - národné centrum podpory zdravia č. 3, jún
  • Šolcová I.,1999, Sociální opora jako významný protektívní faktor. Československá. Psychologie,