Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Seminárna práca - Facility management

«»
Prípona
.docx
Typ
projekt
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47205
Posledná úprava
15.01.2018
Zobrazené
802 x
Autor:
marianna.parobekova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 FACILITY MANAGEMENT
Facility management nachádza v našich podmienkach čoraz väčšie uplatnenie. V súčasnosti, keď sa pozornosť firiem stále viac zameriava na efektívne riadenie s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť vo vybranom trhovom segmente, stáva sa uplatnenie facility managementu nanajvýš aktuálne (SOMOROVÁ, 2007).
Nájsť adekvátny výraz tohto slovného spojenia v slovenskom jazyku tak, aby presne vystihoval jeho podstatu, nie je jednoduché. Ak preložíme význam jednotlivých slov, facility znamená budovu, zariadenie, ale aj služby poskytované organizácii s určitým cieľom, management znamená riadenie alebo správu. Výraz facility management sa vo všetkých krajinách, kde sa metóda facility managementu aplikuje ako metóda riadenia podporných činností subjektu (SOMOROVÁ, 2007).
Facility management je integrovaný systém riadenia, ktorý prináša nový pohľad na riadenie organizácií a správu nehnuteľností. V našom prostredí sa vyskytuje od začiatku 90. rokov a záujem oň naďalej stúpa. Domnievať sa, že facility management je outsourcing by bolo mylné. Outsourcing v prípade facility managementu predstavuje len nástroj, ktorým dosiahneme vyššiu efektivitu a podporíme základné činnosti organizácie.. V širšom poňatí, nám pomáha ekonomicky zefektívniť chod a objasniť hlavný predmet podnikania organizácie od podporných činností. Snaha o zvýšenie efektivity hlavného obchodného programu a zníženia nákladov na jeho obsluhu viedli k požiadavkám na vytvorenie komplexu podporných činností s cieľom úplne odbremeniť majiteľa či nájomcu budovy od všetkého, čo sa netýka hlavného smeru podnikania (KUDA et al., 2012).
Internetový zdroj Facility management. Management mania tvrdí, že facility management zahŕňa metódy a techniky riadenia správy budov, správy infraštruktúry organizácie a metódy celkového zlaďovaní pracovného prostredia organizácie. Obsahuje správu a rozvoj pracovného prostredia. Má úzku väzbu na riadení ľudských zdrojov, management organizácie a riadenie služieb. Často je pojem Facility management chybne spájaný iba s externým zabezpečením týchto služieb (tzv. outsourcingom), avšak pre samotný facility management nezáleží na tom, či sú tieto procesy zabezpečované nejakou formou outsourcingu alebo či si organizácia súvisiace procesy alebo služby zabezpečuje sama. Vzhľadom k tomu, že každý podnik, každá organizácia má nejakú infraštruktúru, majetok či pracovné prostredie, týka sa facility management v nejakej svojej podobe každého podniku.

Kľúčové slová:

facility management

insourcing

outsourcing

core business

ľudská zdroje



Obsah:
  • 1 Facility management 2
    1.1 Podporné činnosti 2
    1.2 Core business 3
    1.3 Insourcing 3
    1.4 Outsourcing 3
    2 Facility management v praxi 4
    2.1 Ľudské zdroje - pracovníci (people) 4
    2.2 Činnosti - procesy (processes) 5
    2.3 Miesto vykonávania činnosti - pracovisko (place) 5
    2.4 Oblasti facility managementu 6
    2.5 Štandardy v oblasti facility managementu 8
    2.6 Informačné technológie 8
    3 Zhrnutie facility managementu 9
    4 Použitá literatúra 10