Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hodnotenie mikroštruktúry

«»
Prípona
.doc
Typ
projekt
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23046
Posledná úprava
19.05.2009
Zobrazené
1 820 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Štruktúrnu stavbu kovov pozorujeme na vzorkách pomocou svetelného alebo elektrónového mikroskopu. Vzorku pre pozorovanie štruktúry svetelným mikroskopom nazývame výbrusom, ktorého príprava vyžaduje nasledujúce operácie:
1. Odoberanie vzorky – treba urobiť tak , aby vzorka reprezentovala ten objem, tú časť materiálu alebo výrobku, ktorú chceme skúmať. Vo výnimočných prípadoch môžeme pozorovať celú súčiastku. Pri odoberaní vzorky nesmie dôjsť k zmene štruktúry vplyvom deformácie alebo ohrevu.
2. Úprava vzorky – odobratú vzorku pre lepšiu manipuláciu spravidla zalejeme alebo zalisujeme do umelej hmoty (dentakryl). Takáto úprava veľkosti vzorky eliminuje aj možnosť vzniku zaoblení na okrajoch vzorky.
3. Brúsenie – zaliatu vzorku brúsime starostlivo na brúsnych papieroch rôznej zrnitosti postupne od hrubšieho k jemnejšiemu zrnu. Pri prechode na jemnejšie zrno vzorku opláchneme a otočíme o 90°. Táto úprava sa robí pre dosiahnutie minimálnej nerovnosti vzoriek.
4. Leštenie – robíme na odstránenie rýh po brúsení, spravidla na tkaninou potiahnutých kotúčoch za prídavku suspenzie leštiaceho prášku.
5. Vyvolanie štruktúry – robíme leptaním. Najčastejšie používame chemické leptanie. Najbežnejším používaným leptadlom pre ocele
a liatiny je nital (2 ℅ roztok HNO3 v etylalkohole). Leptanie je vyvolanie štruktúry materiálu pôsobením vhodného chemického činidla. Chemické leptanie spočíva v pôsobení chemických roztokov na vhodne pripravený povrch vzorky. Ich pôsobením na povrchu vzorky dochádza buď k vzniku reliéfu vplyvom rôznej rozpustnosti jednotlivých štrukturálnych zložiek, buď k intenzívnejšiemu rozpúšťaniu kovu v oblasti hraníc zŕn, alebo k rôznemu sfarbeniu plôch tzv. plošným leptaním.

Kľúčové slová:

mikroštruktúra

chladnutie

metalogický mikroskop



Zdroje:
  • Náuka o materiály - Návody na cvičenia – Ing. Mária Mihaliková, PhD. – prof. Július Hidvéghy, CSc., doc. Ing. Rudolf Mišičko, CSc.