Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Etika v informatike

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10591
Posledná úprava
08.06.2019
Zobrazené
1 598 x
Autor:
lubod
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Teoretické zdroje etiky a informatiky

Etika je veda o morálke a morálka je jej predmetom záujmu; morálka je pritom jeden zo spôsobov normatívnej regulácie správania človeka k spoločnosti, skupine, ale aj k sebe samému. Etika z gréckeho „ethos“, čo značí obyčaj, mrav, charakter, či spôsob myslenia. Termín morálka pochádza z latinského prekladu „ethos“ na „mos“ t.j. mrav, charakter, chovanie, zákon, predpis. Cicero od tohto termínu odvodil „moralis“ t.j. mravný a odtiaľ termín „moralitas“, čo je morálka. V slovenčine sa vedľa termínu morálka používa termín mravnosť.
Informatika je vedecká a inžinierska disciplína, ktorá sa zaoberá všetkými aspektmi spracovania, tvorby, analýzy a fungovania systémov, spracovania ich informácií, ich uplatnenia a pôsobenia v rozličných oblastiach ľudskej činnosti využívajúc pritom moderné prostriedky výpočtovej techniky a komunikačnej techniky. Pojem INFORMATIKA vznikol spojením dvoch francúzskych slov: infor-mation (informácia) a auto-matique (automatika).
Etická norma je príkaz, vzor alebo jednoducho pravidlo mravného správania (poďakuj, uvoľni miesto v buse starému človeku).
Etický (morálny) princíp je vyjadrením cnosti, všeobecne uznávanou zásadou, no nie pravidlom v spojitosti s vnímaním morálky (zmysel pre spravodlivosť, pre ľudské práva).

Kľúčové slová:

manažérska etika

informatika

zákonnosť

podnikateľská etika

reinžiniering procesov

ľudské práva

utilitaristická etika

etika v reklame

informačná spoločnosť



Obsah:
  • 1. Teoretické zdroje etiky a informatiky. Morálka a morálne princípy. Charakteristika súčasných etických teoretických smerov. Miesto etiky v štúdiu ekonomickej problematiky.
    2. Charakteristika hlavných etických smerov v súčasnej spoločnosti. Etika a filozofia, etika a ľudské práva. Kantova etická teória. Utilitaristická etika. Etika a zákonnosť.
    3. Vymedzenie obsahu etiky a informatiky. Ich vzájomné súvislosti. Predmet podnikateľskej etiky a jej funkcia. Prenikanie etiky do informatiky.
    4. Etické princípy v riadení informatiky. Proces odstraňovania sprostredkovateľov informácií. Etika a uplatňovanie nových informačných technológií. Dôsledky používania nových informačných technológií.
    5. Manažérska etika a etika profesie. Sociálny rozmer manažérskej etiky. Etické otázky procesu riadenia v informatike.
    6. Etické normy informačného manažmentu. Etické princípy v uplatňovaní organizačných noriem v informatike. Etika a podnikový reinžiniering procesov. Dôvera ako etický princíp. Pravidlá tímovej a individuálnej práce v informatike.
    7. Etické princípy pri získavaní informácií a ich využití. Etika slobodného prístupu k informáciám, dodržiavanie zásad ochrany a noriem pri práci s informáciami
    8. Etické princípy v práci informačných manažérov. Efektívnosť a systémovosť v práci informačných manažérov. Etické zásady kolektívnej a individuálnej práce. Rešpektovanie individuálnych povahových zvláštností v práci informačných manažérov.
    9. Etické otázky informačných komunikácií. Kvalita komunikácie a informácie. Vhodnosť použitia jednotlivých komunikačných médií. Výhodnosť a nevýhodnosť spôsobu prenosu informácií. Pôsobenie osobnosti na prenos informácií.
    10. Etika v reklame ako zdroj informácií. Informácie a reklama ako etický fenomén. Pravdivosť reklamy ako etická otázka. Etické princípy reklamných informácií.
    11. Etické normy v práci informačného manažmentu verejnej správy. Prívetivosť informačného manažmentu verejnej správy. Etické zásady práce štátneho informačného systému. Spôsoby poskytovania informácií v štátnej a verejnej správe a samospráve
    12. Ľudské hodnoty, práva a informačná spoločnosť. Informačná spoločnosť a právo na informácie ako etický fenomén. Pravdivosť informácií ako etická zásada. Manipulácia s informáciami. Proces globalizácie spoločnosti, informácie a právo na pravdivé informácie.
    13. Podnikateľská etika v oblasti informácií. Predmet a funkcia podnikateľskej etiky v informatike. Koncepcie hospodárskej etiky. Etika a zisk.