Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Religionistiky - podrobné poznámky + ťahák

«»
Prípona
.rar
Typ
poznámky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
32920
Posledná úprava
25.05.2010
Zobrazené
1 210 x
Autor:
diovan
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ČO JE RELIGIONISTIKA?

Veda o náboženstvách
Témou našich stretnutí bude jav náboženstva. Náboženstvo sprevádza človeka od nepamäti. Človek a náboženstvo – to sú dve navzájom neoddeliteľné skutočnosti. Právom sa náboženstvo považuje za antropologickú konštantu. Medzi vedy, ktoré sa zaoberajú štúdiom náboženských javov patrí aj religionistika. Religionistika sa laicky vymedzuje ako veda o náboženstvách.

Predmet religionistiky
Predmetom religionistiky sú náboženské javy vo všetkých možných podobách. Nie je ním však náboženstvo ako také, pretože náboženstvo ako také, tzn. náboženstvo ako abstraktný a všeobecný pojem reálne neexistuje, existujú „len“, jednotlivé náboženstvá (judaizmus, buddhizmus, kresťanstvo atď. – a tu


Buddhizmus

Jedným z plodov zmeny paradigmy bol buddhizmus. Buddha nielenže mýty odmietol, prípadne ich relativizoval, ale navyše zaviedol čosi, čo sa ponáša skôr na psychoterapiu a psychohygienu, ako na náboženstvo. V samom centre Buddhovho záujmu bol človek vo svojej neutešenej životnej situácii. Že sa nejedná o psychoterapiu, ale o náboženstvo, je zrejmé z faktu, že úlohou dharmy je viesť ku skutočnosti, ktorá je nezrodená, nepočatá, nevytvorená, nezložená, čiže, modernou religionistickou terminológiou povedané, k neteisticky poňatej transcendencii (materiálny predmet). (Psychoterapia taký cieľ nemá.)

Kľúčové slová:

Religionistika

skriptá

ťahák