Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Meranie na usmerňovači

«»
Prípona
.doc
Typ
meranie
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
1,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23688
Posledná úprava
09.05.2009
Zobrazené
1 095 x
Autor:
michel2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Usmerňovač- má za úlohu usmerniť striedavé napätie z transformátora na jednosmerné napätie. Podľa konštrukcie rozdeľujeme na jednocestné a dvojcestné usmerňovače.

Jednocestný: ak C=0, prúd prechádza cez Rz vtedy, ak je anóda kladnejšia voči katóde. Prúd má impulzný charakter, pričom jeho maximálna hodnota Im=Um/(Rf+Rz), kde Rf je odpor fázy alebo jednej usmerňovacej cesty a rovná sa Rf=Ru+Rtr+Ro, kde Ru je odpor usmerňovača, ktorý zistíme z VACH. Rtr=Rs+(Rp/P2). Ro je ochranný odpor, ktorý má za úlohu ochrániť usmerňovač pred prúdovým nárazom, ktorý vzniká pri zapojení usmerňovača na sieť. Stredná hodnota za usmerňovačom je stredná hodnota usmerneného prúdu Io=Im/π. Stredná hodnota usmerneného napätia je Uo=(Um/π)-Rf*Ic (s Rz). Výstupné napätie
naprázdno Uoo=Um/π=√2U/π=0,45U (bez Rz). Nevýhodou jednocestného usmerňovača je, že transformátor má veľké rozmery. Požíva sa iba pri zdrojoch s malý výkonom alebo pri zdrojoch bez sieťového transformátora, kedy sa pripojí priamo na fázový vodič siete.

Kľúčové slová:

usmernovac

spice

elektronika