Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Farbenie podľa Grama - Laboratórne cvičenie z biotechn. procesov č. 5

«»
Prípona
.doc
Typ
meranie
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13807
Posledná úprava
27.07.2021
Zobrazené
1 802 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Farbenie podľa Grama je empirická metóda, ktorá slúži na rozdelenie bakteriálnych druhov do dvoch veľkých skupín - na gram-negatívne a gram-pozitívne. Rozdelenie je založené na chemických a fyzikálnych vlastnostiach ich bunkovej steny.

Zaviedol ho v roku 1884 Christian Gram. Je to diferenciačné farbenie založené na sfarbení gram-pozitívnych a gram-negatívnych buniek baktérií. Rozdiel medzi týmito dvoma bunkami je predovšetkým v ich bunkovej stene. Bunkové steny G+ baktérií majú oveľa hrubšiu vrstvu peptidoglykánu ako bunkové steny G- baktérií. G- bunky majú vo vonkajšej bunkovej stene aj množstvo lipidov.

Princíp Gramovo farbenia spočíva v tom, že sa obidve bunky (G+ aj G-) zafarbia farbivom kryštálovou violeťou, čím sa obe sfarbia do fialova. Preparát sa potom morí jódom v roztoku jodidu draselného, ktorý s farbivom vytvorí komplex v obidvoch bunkách. Potom sa farbivo vymýva etanolom (alebo acetónom), pričom komplex sa vyplavuje len z G- baktérií (rozpúšťa sa vonkajšia lipidová vrstva bunkovej steny), ktoré sa odfarbia. Napokon sa preparát dofarbuje karbolfuchsínom (alebo safranínom). G+ bunky teda po Gramovom farbení ostávajú fialové, G- bunky sú červené (alebo ružové).
...

Kľúčové slová:

laboratórne cvičenie

farbenie

Gram

Christian Gram

baktéria

bakteriálny druh

bunka

bunková stena

kryštálová violeť

jód

jodid draselný

Lugolov roztok

karbolfuchsín



Obsah:
  • Teória
    Postup
    Farbenie preparátu
    Materiálne vybavenie
    Vyhodnotenie

Zdroje:
  • Zadanie
  • Laboratórny pokus
  • Meranie