Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Adsorpcia v kolóne (Laboratórne cvičenie z biotechn. procesov č. 4)

«»
Prípona
.doc
Typ
meranie
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13801
Posledná úprava
26.07.2021
Zobrazené
1 572 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Teória

Adsorpcia (z lat. adsorbere) je viazanie plynnej alebo kvapalnej (rozpustenej) látky povrchovou vrstvou inej, pevnej látky. Príslušné sloveso znie „adsorbovať“. Opakom adsorpcie je desorpcia.
Zovšeobecnene sa pod adsorpciou rozumie samovoľné zvyšovanie koncentrácie látok na fázovom rozhraní, najčastejšie na rozhraní tuhej a plynnej alebo tuhej a kvapalnej fázy, sprevádzané uvoľnením adsorpčného tepla.
Dôležitou vlastnosťou adsorpcie je závislosť rovnovážneho naadsorbovaného množstva látky od koncentrácie, respektíve od teploty. Adsorpcia umožňuje oddelenie zložiek ktoré sa v zmesi vyskytujú v nízkych koncentráciách. Napríklad adsorpciou na aktívnom uhlí (náš prípad) možno zo vzduchu veľmi účinne oddeliť malé množstvá organických rozpúšťadiel. Adsorpcia sa používa pri spracovaní ropy (sušenie, rafinácia), na odfarbovanie tukov, rafináciu cukru, pri úprave vody, na sušenie plynov, vo farmaceutickom priemysle. Z plynných zmesí sa adrorbciou získavajú vzácne plyny, pary rozpúšťadiel a odstraňujú sa toxické prímesi.

Klasifikácia

Podľa povahy väzieb medzi povrchom a adsorbovanými molekulami sa hovorí buď o fyzikálnej adsorpcii alebo chemickej adsorbcii (chemisorpcii).
Fyzikálna adsorpcia
Fyzikálna adsorpcia je vratná, lebo adsorbát je viazaný na povrch adsorbenta slabými medzimolekulovými silami.
Chemisorpcia
Pri chemisorpcii vzniká pevnejšia, najčastejšie elektrochemická väzba medzi adsorbovanou látkou a adsorbentom, pričom sa uvoľní teplo. Na rozdiel od fyzikálne adsorpcie prebieha chemisorpcia pomaly. Výťažok adsorpcie s rastúcou teplotou monotónne klesá.
...

Kľúčové slová:

adsorpcia

laboratórne cvičenie

laboratórium

biotechnológia

plynná látka

kvapalná látka

uhlie

aktívne uhlie

chemisorpcia

klaibračná krivka

adsorbent

roztok

kolóna



Obsah:
  • Teória
    Klasifikácia
    Postup
    Výpočty
    Priebeh adsorpcie pri určovaní dynamickej adsorpčnej kapacity adsorbenta
    Výsledky a výpočty

Zdroje:
  • Zadanie
  • Výpočty a merania