Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Základné ľudské práva a slobody

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
28 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23133
Posledná úprava
09.05.2009
Zobrazené
9 984 x
Autor:
anitka777
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kategória ľudských práv a ich ochrana sa v predstavách spája s históriou vývoja ľudskej spoločnosti, doktrinálneho poznania, filozofických názorov a právnych fikcií. Z týchto aspektov, či vedome alebo nie sú v súčasnosti vnímané ľudské práva, a navyše všetky ich dimenzie vnímané a interpretované vlastnou individualitou sú transformované do súčastných súvislostí. Utváranie a zdokonaľovanie systému garancií i foriem a prostriedkov uplatňovania ľudských práv a základných slobôd je integrálnou súčasťou transformačných procesov v právnom poriadku, v štátnom mechanizme a v širšom zmysle aj v celom politickom systéme spoločnosti. Významnú úlohu hrajú pritom aj premeny v systéme hodnôt rešpektovaných a rozvíjaných na ceste k občianskej spoločnosti.
Tieto spoločenské procesy spolu tvoria najvlastnejší obsah súčasnosti spolu s úsilím oživiť ekonomické procesy na zabezpečenie priaznivých životných podmienok ľudí. Nezastupiteľnú úlohu tu má proces poznávania a s tým proces vzdelávania a prirodzene aj zdokonaľovanie informovania verejnosti.
Ľudské práva sa bytostne dotýkajú každého jednotlivca v spoločnosti, pretože majú podstatný význam pre jeho existenciu a kvalitu jeho života. Preto patrí k základným úlohám štátu zabezpečiť každému občanovi základné ľudské práva a slobody aspoň v rozsahu, v akom štát prevzal medzinárodné záväzky, a realizovať ich vnútroštátnymi prostriedkami a mechanizmom. Hodnotiacim kritériom kvality demokracie je predovšetkým to, ako sa v praxi rešpektujú garantované ľudské práva a slobody.
Súčasťou základnej stratégie ochrany ľudských práv pre súčasné tisícročie musí byť pozitívne rozvíjanie vzťahu medzi ľudskými právami a ekonomickým rozvojom v tom zmysle, aby sa zmiernila rastúca nerovnosť v rozdeľovaní a hrozba sociálnych nepokojov vo svete a v jednotlivých štátoch. Pre budúci rozvoj ochrany ľudských práv nestačia napríklad úvahy o práve človeka na život v takom zmysle, že ho nemožno svojvoľne zbaviť života. V podmienkach málo rozvinutých ekonomík, chudoby a hladu má toto právo rovnaký význam ako právo nezomrieť, živoriť či prežiť. Pozitívny prístup k právu na život znamená však úsilie o určitú kvalitu života, t.j. o život v dôstojných podmienkach. Ekonomické a sociálne konflikty sa spájajú s agresívnymi formami národnostných, etnických a rasových konfliktov a rovnako ako náboženský feudamentalizmus priamo ohrozujú základné ľudské práva a slobody.

Kľúčové slová:

ochrana ľudských práv

Magna charta

zlatá bula



Zdroje:
  • Cibulka,Ľ.- Posluch,M.: Štátne právo Slovenskej republiky, Heuréka, Šamorín, 2003,
  • Deklarácia Spojených národov, podpísaná vo Washingtone 1.januára 1942 predstaviteľmi dvadsiatich šiestich krajín koalície. Praha, SNLP 1957, s.73, 74-75, 76-78; 2.vyd. Praha, SNLP 1963, s.68-69, 70, 71-72.
  • Ľudské práva a právny status na prelome tisícročí, Vydavateľstvo Slovenskej Akadémie vied, 1999
  • Roháč,J. a kol.: - Kronika ľudstva, nakladateľstvo Fortuna print , Bratislava, 2001, 1320 s. preklad z Chronik Verlag im Bertelsmann Lexikon Verlag GmbH, Gutersloh/ Munchen
  • Strážnická,V.- Šebesta,Š.: Človek a jeho práva. Bratislava, JUGA, 22.publikácia,1994, Človek a jeho práva, Doc.JUDr.Viera Strážnická, CSc., JUDr. Štefan Šebesta, JUGA, 22.publikácia, 1994.
  • The United Nations and human rihts, Department of Public Information, New York, 1984
  • Ústava Slovenskej republiky č.460/1992 Zz. V znení neskorších predpisov.
  • Všeobecná deklarácia ľudských práv, ktorú prijalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov rezolúciou č.217/III na svojom III.zasadnutí dňa 10.decembra 1948. Universal declaration of human rights, Hans: The Law of the United Nations, London, Stevens and Sons 1951, s.33-38.
  • Záverečný dokument svetovej konferencie o ľudských právach, Organizácia Spojených národov. Viedeň 14. až 25. júna 1993.