Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štátnicové otázky z predmetu Ekonomika

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
1,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46704
Posledná úprava
13.09.2016
Zobrazené
927 x
Autor:
anka.arpasova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. EKONÓMIA - MAKROEKONÓMIA, MIKROEKONÓMIA, EKONOMICKÉ SEKTORY(SUBJEKTY) - MAKROEKONOMICKÝ KOLOBEH, MAKROEKONOMICKÁ POLITIKA A JEJ NÁSTROJE, MAGICKÝ ŠTVORUHOLNÍK.

Ekonómia je veda, ktorá skúma, ako spoločnosť využíva vzácne zdroje na výrobu užitočných statkov a ako tieto statky rozdeľuje medzi rôzne skupiny ľudí.

Mikroekonómia skúma a vysvetľuje správanie sa jednotlivých rozhodovacích jednotiek: domácností, firiem, vlády, zahraničných subjektov. Skúma ako sa rozhodujú v súlade s vlastným záujmom, aké dôsledky majú ich rozhodnutia a aké vzťahy sa medzi nimi utvárajú.

Makroekonómia študuje správanie sa ekonomiky ako celku, študuje výkonnosť národného hospodárstva a hospodársku politiku ktorou sa ju vláda snaží vylepšiť.

Ekonomické sektory - výkonnosť národného hospodárstva je determinovaná ich efektívnou činnosťou.

Kľúčové slová:

štátnice

ekonomika

makroekonomika



Obsah:
  • 1. Ekonómia - makroekonómia, mikroekonómia, ekonomické sektory(subjekty) - makroekonomický kolobeh, makroekonomická politika a jej nástroje, magický štvoruholník.
    2. Výkonnosť národného hospodárstva v hlavných a odvodených ukazovateľoch makroekonómie - určenie rovnovážneho produktu. metódy výpočtu základných agregátnych veličín.
    3. Modely a determinanty rastu agregátneho dopytu, agregátnej ponuky a makroekonomická rovnováha, klasický a keynesovský prístup k makroekonomickej rovnováhe- medzera produktu a inflačná medzera. príčiny, charakteristika a dôsledky nezamestnanosti a inflácie, analýza trhu práce, dopyt a ponuka práce, interpretácia a podmienky slovenskej ekonomiky.
    4. Ekonomický rast - vymedzenie ekonomického rastu, zdroje ekonomického rastu, možnosti vyjadrenia a merania ekonomického rastu. hlavné prístupy k ekonomickému rastu v súčasnej makroekonomickej teórii. produkčné funkcie a ich aplikácia modeloch ekonomického rastu
    5. Účinnosť fiškálnej (rozpočtovej) a monetárnej (peňažno-úverovej) politiky pri zabezpečovaní ekonomickej stability v podmienkach súčasnej svetovej hospodárskej krízy. príklady na výpočet fiškálnych multiplikátorov a ich vplyv na nárast produktu.
    6.Determinanty dopytu a ponuky,trhová rovnováha, vplyv štátnych zásahov na trh a trhové subjekty. formovanie dopytu - voľba optimálneho spotrebného koša
    7. Vplyv zmeny vlastnej ceny tovaru, cien ostatných tovarov a príjmu na spotrebiteľské rozhodovanie.
    8. Voľba optimálnej kombinácie inputov pre maximalizáciu produkcie a minimalizáciu nákladov, cesta expanzie firmy.
    9. Teória nákladov v krátkom období
    11. Vývoj teórií firmy a postavenie podniku v trhovej ekonomike
    12. Výrobná činnosť podniku a produkčná funkcia v krátkom a dlhom období
    13. Majetok, kapitál podniku a optimálna kapitálová štruktúra
    14. Náklady, výnosy a vh na podnikovej úrovni a modely tvorby zisku na úrovni výrobku, podmienky návratnosti nákladov a nulového bodu.
    15. Tok peňažných prostriedkov a trojbilančný systém podniku.
    16. Metódy kvantifikácie vplyvu zmien analytických ukazovateľov na zmenu syntetického ukazovateľa pri aditívnej väzbe a multiplikatívnej väzbe.
    17. Hodnotenie krátkodobej, dlhodobej likvidity a aktivity podniku.
    18. Hodnotenie rentability, zadlženosti podniku a trhovej hodnoty podniku.
    19. Metódy a modely predikcie finančného stavu podniku. hodnotenie zadlženosti podniku, ukazovatele trhovej hodnoty.
    20. Moderné metódy hodnotenia finančnej výkonnosti podniku.