Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Biotické komplexy I. - vypracované otázky na skúšku

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47483
Posledná úprava
08.03.2019
Zobrazené
1 015 x
Autor:
eva.mesarosova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Nebunkové organizmy - vírusy a baktériofágy

VÍRUSY

-sú nebunkové organizmy -ide o nukleoproteínové častice - skladajú sa z nukleových kyselín a bielkovín -sú viditeľné len elektrónovým mikroskopom (ich veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 15 - 300 nm) -sú to vnútrobunkové parazity; ich život je viazaný na konkrétneho hostiteľa, pretože samy nie sú schopné zabezpečiť si všetky životné funkcie; bez hostiteľskej bunky nie sú schopné rásť a deliť sa -prvýkrát ich objavil ruský botanik Dmitrij Ivanovič Ivanovskij (1864-1920) ako pôvodcu ochorenia tabakovej mozaiky -veda zaoberajúca sa štúdiom vírusov sa nazýva virológia

VIRIÓN

- je stavebná častica vírusu (infekčná častica). Zásadne sa odlišuje od bunky. Obsahuje: 1. jednu alebo viac molekúl nukleovej kyseliny. Na rozdiel od bunkových organizmov je to vždy iba jeden druh nukleovej kyseliny, buď RNA alebo DNA molekula. 2. kapsid - bielkovinový obal chrániaci genetický materiál vírusu. (tvar mnohostena) 3. tukový obal - vytvorený len u niektorých vírusov napr. chrípky 1.

Kľúčové slová:

biotické komplexy

botanika

systém rastlín

geobotanika

stratégie rastlín

rastlinné spoločenstvo

životné formy rastlín



Obsah:
  • Kompletne vypracované otázky ku skúške predmetu Biotické komplexy I. pre univerzitu TUZVO 1. ročník bakalárského štúdia na fakulte ekológie a environmentalistiky. Zaručené spravenie skúšky, ak sa naučíš týchto 27 strán. Dokument obsahuje poznámky: Nebunkové organizmy, huby, lišajníky, botaniku, vývoj období systematickej botaniky, systém rastlín, charakteristiku oddelení nižších a vyšších rastlín, rodozmenu machorastov a paparaďorastov, rozmnožovanie kratosemennýcha nahosemenných rastlín, charakteristiku rastlinných orgánov (koreň, stonka, list, kvet, plod), rozdiely medzi dvojklíčnolistovými a jednoklíčnolistovými rastlinami, charakteristika 8 čeladí, vzťah rastlín k svetlu, teplote, vode, pH a dusík, charakteristika synantropnej vegetácie, geobotaniky, rastlinného spoločenstva, životné formy rastlín, stratégie rastlín a priestorovú a časovú štruktúru rastlinného spoločenstva.