Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Informatizácia procesov - AD a DA prevodníky

«»
Prípona
.doc
Typ
výpočet
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36551
Posledná úprava
03.02.2011
Zobrazené
1 001 x
Autor:
Perzonallica
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úlohou analógovo-digitálneho (AD) prevodníka je previesť spojitý analógový signál (napätie, prúd) na diskrétny signál (číselná hodnota napätia, prúdu). Opačný proces prevodu diskrétnej veličiny na spojitú vykonáva digitálno-analógový (DA) prevodník.

Princíp AD prevodníka
Na vstup AD prevodníka privádzame analógové napätie, pričom po ukončení AD prevodu požadujeme ako výstup číslicový ekvivalent vo forme binárneho kódového slova, ktoré je tvorené ôsmymi dátovými bitmi (realizujeme 8-bitový AD prevodník). Týchto 8 dátových bitov, ktoré majú nastavené príslušné logické úrovne, privádzame na vstup prevodníka. AD prevodník zistí, či je vstupné analógové napätie väčšie alebo menšie jako napätie, ktoré zodpovedá 8 dátovým bitom privedeným na vstup prevodníka. Ako si vypočítame hodnotu napätia, ktoré zodpovedá nastaveným dátovým bitom, je uvedené v 4. časti.

Princíp DA prevodníka
Rozsah výstupného napätia DA prevodníka je nastavený stabilne na -1V ¸ 1V. Princíp prevodu je veľmi jednoduchý: Na vstup prevodníka privedieme 8 dátových bitov, ktoré zodpovedajú príslušnej hodnote napätia, a na výstupe sa nám objaví analógový ekvivalent tejto hodnoty napätia. Ako vypočítame číselnú hodnotu napätia, ktorá zodpovedá nastaveným 8 dátovým bitom je uvedené vo vzťahu (1).

Kľúčové slová:

informatizácia

AD

DA

prevodníky



Obsah:
  • 1 AD a DA prevodníky 5
    1.1 Princíp AD prevodníka 5
    1.2 Princíp DA prevodníka 6
    2 Snímače tlaku a teploty 7
    2.1 Snímače tlaku 7
    2.2 Snímače teploty 9
    3 Statická a dynamická charakteristika snímača 12
    4 Citlivosť snímača a typy signálov 14
    5 Úloha 15