Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Operačný výskum - ťahák

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21332
Posledná úprava
20.03.2009
Zobrazené
1 590 x
Autor:
jenny86
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Základné pojmy rozhodovacích procesov - rozhodovanie je jednou z najdôležitejších úloh v živote manažérov a riadiacich pracovníkov v podnikateľskom ale aj verejnom sektore. O skutočné rozhodova-nie ide vtedy, keď je nutné hľadať kompro-misné riešenie, zvažovať protichodné záujmy, riešiť komplexné situá-cie za podmienok reál-nych neistôt. Rozhodo-vanie je zviazané so zdrojmi, ktoré môžeme znovu obnoviť len za cenu určitých N. rozhodovanie resp. rozhodovacie procesy majú 2 stránky: vecnú (meritórnu)a formálno-logickú (procedurálnu). Meritórna odráža odlišnosti jednotlivých typov rozhodovacích procesov. V závislosti od obsahovej náplne rozlišujeme rozhodovanie o výrobnom programe, investičné rozhodovanie, finančné rozhodovanie, marketin-gové, personálne a pod.
V priebehu vývoja došlo ku koncipovaniu väčšieho počtu teórií rozhodovanie, ktoré sa odlišujú rôznym pohľadom na rozhodovacie procesy, resp. zameraním pozornosti na určité aspekty týchto procesov. Podľa toho môžeme rozlišovať:
- teórie rozhodovanie založené na teórii užitočnosti, ktorých predmetom je stanovenie celkového ohodnotenia variantov na základe viacerých kritérií.