Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hospodárska geografia sveta (Estónsko) - ťahák

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
19 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14120
Posledná úprava
08.06.2022
Zobrazené
1 660 x
Autor:
frido1988
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Estónsko: najsever. z pobalts. repub, na východ. pobrež. Baltského mora. Prislúcha mu 800 ostrovov v Baltskom mori. K najväčš. patria: Sarema, Chiuma, Muchu, Vormsi. Dĺžka pobrež. čiary: 3794km. Hl. štátu je prezid. volený parlamentom na 5 rokov. Zákonodarná moc má jednokomor. parlament (Riikogu) kt. má 101 členov. Administratíva sa E. delí na 15 oblastí a 6 vyčlenených miest. Neztávislosť E. od 6.9.1991.
Povrch: nízko polož. krajina, má znaky pevninského zaľadnenia a činnosti pevnins. ľadovca, množstvo ostrovov pri pobreží, najväčšie sú Saarema a Chiuma na západe. Najväčšie jazero: Pejpsi na hranici s Ruskom.
Podnebie: chladná, severská klíma, vlhké zimy s početnými snehovými zrážkami.
Nerastné bohatstvo: slabá surovinov. základňa s výnimkou menej kvalit. palív - horľavých bridlíc, kt. slúžia ako palivo pre tepelné elektrárne a ako surovina pre chem. priem. Ložiská horľavých bridlíc sú v okolí strediska Kochtla- Jarva.
Obyvateľstvo: 1,324 mil., hustota zaľud: 34ob/km2. Prirodzený prírastok má záporné hodnoty, lebo natalita dosahuje nižšie parametre ako mortalita. Národnost. štruktúra: Estónci, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Fíni. Náboženská príslušnosť: bez vyznania, bližšie nešpecifikované, luteráni, pravoslávni, iní. Nezamestnanosť klesla na 4,5%. V mestách žije69,4%ob,k najväčš.stredis.patria:Tallinn,Tartu,Narva,Kochtla-Jarva,Parnu.E.patrí medzi najviac rozvin. krajin. stred. a východ. Európy v oblasti telekomunik a informač. technológií. Základ ekonomiky je priemysel. Nastalo zníženie podielu ľahk. priemyslu a zvýš. potravinár. priemyslu. Zníženie produkcie textilu, ale rast výroby odevov. V strojárstve pokles podielu výroby strojov a zariadení. Rozvinuté odvetvie: chem. priemysel v Kochtla-Jarve. Významné postavenie má elektrotechnika a výroba prístrojov. Priem. produkcia vzrástla o 8%. Podiel na výrobe el. energie: fosílne palivá 99,8%, hydroenergetické 0, nukleárne0, iné0,2%. Spotreba el. ener. predstav. 6,864 miliar. kWh, vývoz el. energ. 2,141 a dovoz 347kWh.
Poľnohospodárstvo: chov dobytka na mlieko a chov ošípaných. Rastlinná. výroba produktov, hl. krmivá(jačmeň), žito, ovos, zemiaky. Orná pôda zaberá 12,05%, plochy lesných porastov sa znížili na 44% - utrpel drevospracujúci prm.
...

Kľúčové slová:

Estónsko

povrch

podnebie

doprava

priemysel

obyvateľstvo

nerastné bohatstvo

poľnohospodárstvo

geografia

cestovný ruch



Obsah:
  • Estónsko
    Povrch
    Podnebie
    Nerastné bohatstvo
    Obyvateľstvo
    Priemysel
    Poľnohospodárstvo
    Doprava

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • internet