Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Úvod do filozofie človeka

«»
Prípona
.doc
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42442
Posledná úprava
01.09.2013
Zobrazené
1 272 x
Autor:
martina.hubova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD DO FILOZOFIE ČLOVEKA
Človek v svojej dlhej histórii triedil a pomenovával všetko sám a nazval Homo sapiens, teda človek múdry. Na prvý pohľad sa môže zdať, že všetko je v poriadku. Človek preniká do vesmíru i do sveta najmenších častiach atómu i bunky, úspešne bojuje s najzákernejšími chorobami a žije dnes dlhšie ako kedykoľvek predtým. Svoj každodenný život robí stále menej namáhavým a stále pohodlným. I v minulosti dokázal mnohé pozoruhodné diela. Zvládol oheň, robil si nástroje, staval katedrály, opevnenia, múry, napr. Činský , paláce apod. To všetko nemá obdobu v ostatnej prírode.

Ale ten istý človek sa dokáže zlostiť pre malichernosti, je schopný robiť hlúposti, keď nenávidí ale i keď miluje. Zabíja a vedie vojny, je schopný zničiť seba ako rod, ba nie je isté, či to aj neurobí.

Nie je výnimočnou skúsenosťou i pre sociálneho pracovníka, že sa stretne s psychiatrickým pacientom, ktorý vzhľadovo vyzerá zdravý, nanajvyš smutný, ale svoj smútok vysvetľuje tým, že zavinil mnoho katastrôf, ublížil celému svetu a teraz za to trpí. A pritom nie je množné mu vysvetliť, že sa mýli, že to vôbec nie je tak. Teda, že človek , ktorý sa nazýva Homo sapiens, človek múdry, myslí alebo sa chová nerozumne. Ale rôzne bludné a objektívne nesprávne presvedčenia a omyly nepostihujú len duševne chorých, ale aj zdravých. Sú ľudia, ktorí sa chovajú stále rovnako nevhodným spôsobom, i deď na to už veľa ráz doplatili. Vyberajú si pre seba opakovane nevhodných partnerov alebo partnerky, riešia resp. neriešia stresové situácie zlostnými výbuchmi, naletia akémukoľvek podvodníkovi. A i keď si svoje chyby dokážu uvedomiť a pokúšali sa svoje chovanie zmeniť, predsa sa dopúšťali rovnakých chýb.
...

Kľúčové slová:

filozofia

predmet filozofie

indické filozofické smery

brahmanizmus

budhizmus

filozofia starej Číny

grécka filozofia

rímska filozofia



Obsah:
  • Čo je filozofia, aký je predmet filozofie?
    Indické filozofické smery
    Brahmanizmus
    Budhizmus
    Filozofia starej Číny
    Grécka filozofia
    Predsokratovské obdobie
    Vrcholné obdobie gréckej filozofie
    Grécka a rímska filozofia po aristotelovi
    Filozofia stredoveku
    Filozofia v období renesancie
    Obdobie baroka
    Filozofia osvietenstva
    Osvietenstvo v Nemecku
    Romantika a nemecký idealizmus
    Pozitivizmus, materializmus, marxizmus