Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Právo životného prostredia - vypracované otázky na druhé priebežné hodnotenie

«»
Prípona
.docx
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45987
Posledná úprava
06.07.2015
Zobrazené
1 077 x
Autor:
akissis
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Postavenie podnikateľa podľa predpisov environmentálneho práva
Podnikateľ - postavenie podnikateľa podľa predpisov o podnikaní. Právo na podnikanie a zárobkovú činnosť je ústavným právom garantovaným v čl. 35 Ústavy SR. Právne postavenie podnikateľov vymedzuje Obchodný zákonník v rámci tzv. živnostenského podnikania. Živnosť môže prevádzkovať fyzická osoba alebo právnická osoba.
Ohlasovacie živnosti sú: remeselné, viazané a voľné. Zákon ich člení podľa toho, či je na ich výkon potrebná odborná spôsobilosť (na viazané a koncesované živnosti sa vyžaduje odborná spôsobilosť). Živnostenské oprávnenie vzniká pri ohlasovacích živnostiach najskôr dňom ohlásenia; preukazom živnostenského oprávnenia .
Postavenie podnikateľa podľa predpisov environmentálneho práva. Predpisy regulujúce starostlivosť o životné prostredie si všímajú podnikateľa vtedy, ak prevádzkuje zariadenie alebo vykonáva činnosť s vplyvom na životné prostredie (napr. znečisťuje životné prostredie vypúšťaním odpadových vôd) alebo činnosť, ktorá predstavuje environmentálne riziko (napr. nakladanie s odpadmi), vykonáva činnosť súvisiacu s využívaním prírodného zdroja (napr. ťažba nerastného bohatstva, využívanie prírodného liečivého zdroja), uvádza na trh výrobky zaťažujúce životné prostredie (napr. dovoz obalov). K základným administratívnoprávnym nástrojom, ktoré zákonodarca využíva v predpisoch environmentálneho práva pri regulácii postavenia podnikateľov, patria: emisné štandardy, prevádzkové požiadavky, požiadavky na výrobky
Povinnosti podnikateľov. Podnikatelia, ktorí vykonávajú činnosť s vplyvom na životné prostredie alebo činnosť, ktorá predstavuje environmentálne riziko, resp. nakladajú s výrobkom zaťažujúcim životné prostredie, môžu mať zákonné povinnosti podľa predpisov environmentálneho práva: pred začatím vykonávania takejto činnosti, počas prevádzkovania takejto činnosti, pri a po jej ukončení. Zákonnou povinnosťou podnikateľa pred začatím vykonávania takejto činnosti je povinnosť požiadať príslušný správny orgán o vydanie povolenia alebo súhlasu na činnosť.
Pri prevádzkovaní činnosti je podnikateľ podľa osobitných predpisov zvyčajne povinný: prevádzkovať zariadenie v súlade s požiadavkami platných predpisov, vydaným rozhodnutím správneho orgánu a dodržiavať platnú dokumentáciu; monitorovať vplyvy svojej činnosti na životné prostredie; uskutočňovať včasné opatrenia na predchádzanie haváriám; informovať verejnosť o zákonom určených skutočnostiach spôsobom ustanoveným zákonom; priebežne ohlasovať zákonom určené údaje správnemu orgánu; oznamovať správnemu orgánu zákonom určené skutočnosti; viest' a uchovávať evidenciu týkajúcu sa činnosti v rozsahu ustanovenom predpismi

Kľúčové slová:

právo životného prostredia

2.ročník

právo

UNIBA

PŽP



Obsah:
  • 1. Postavenie podnikateľa podľa predpisov environmentálneho práva
    2. Postavenie vlastníka podľa predpisov environmentálneho práva
    3. Záujmová samospráva a environmentálne právo
    4. Právna úprava šírenia a sprístupňovania informácií
    5. Verejnosť - subjekt práva životného prostredia
    6. Územné plánovanie a krajinné plánovanie
    7. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie
    8. Integrovaná prevencia a kontrola znečisťovania
    9. Environmentálne orientované riadenie a audit
    10. Environmentálne označovanie výrobkov
    11. Zodpovednosť v práve životného prostredia - predpoklady vzniku, obsah, druhy právnej zodpovednosti
    12. Zodpovednosť za priestupky a ochrana životného prostredie
    13. Zodpovednosť za iné správne delikty a ochrana životného prostredia
    14. Zodpovednosť za ekologickú ujmu
    15. Zodpovednosť za ekologickú škodu
    16. Zodpovednosť za staré environmentálne záťaže
    17. Občianskoprávna zodpovednosť a ochrana životného prostredia