Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekonomická sociológia

«»
Prípona
.doc
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
53 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39500
Posledná úprava
09.02.2012
Zobrazené
2 273 x
Autor:
janomila
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tento projekt je komplexným spracovaním problematiky ekonomickej sociológie - predmet, objekt, využívané metódy, autori, ktorí sa danej problematike venovali. Učila som sa z tohoto materiálu a skúšku som urobila za A.

1. Predmet ekonomickej sociológie
Ide o pomerne mladú vedu, okolo 100 rokov známu (vynútil si ju rozvoj kapitalizmu – založený na tvorbe zisku, súkromného vlastníctva), s ktorou sa zaoberajú ľudia, teoretici, ekonómovia, ale aj sociológovia. Ide o vedu spoločenskú, humánna, preto je veľmi úzko spojená s filozofiou, právom, ekonomikou a pod.

EKONOMICKÁ SOCIOLÓGIA = je vedná disciplína, ktorá skúma sociálne zákonitosti a súvislosti ekonomického života – sociálne regulátory fungovania hospodárstva. Prístupy k vymedzenie predmetu ekonomickej sociológie sú rozličné v závislosti od všeobecnej orientácie sociológa.

Objekt skúmania ekonomickej teórie a ekonomickej sociológie je rovnaký - ekonomika (oblasť výroby, výmeny, rozdeľovania a spotreby), avšak rozličné sú metódy skúmania, dopredu uvedené teoretické orientácie a spôsoby myslenia. Ekonomická sociológia nepodmieňuje ekonomickú vedu, ale ju dopĺňa, pokúša sa "vložiť" ekonomiku do širšieho sociálneho kontextu, ukázať na jej závislosť od iných podsystémov spoločnosti, preto ekonomická sociológia má vyšší stupeň všeobecnosti.

Ekonomický život chápeme ako výrobu - výmenu - rozdeľovanie - spotrebu, preto hľadáme súvislosti v ekonomike, či sme zaradení do výroby, výmeny, rozdeľovania a spotreby, tzn. ako sa ekonomika odráža na našom sociálnom postavení. Nevyhnutnou podmienkou, pri ktorej je možné toto skúmať je spojitosť teórií a metód 2 skupín vied:

ekonomických – ekonómia – skúma náklady, výnosy a zisk. Dôležitá je aj produkcia (výroba), kde je dôležitá ekonomika, ale ja sociológia. Úroveň štátu, ako aj kvalita života ľudí závisí od ekonomiky.
sociologických–sociológia – skúmajú vzťahy. Sociálny prístup je nevyhnutý pri analýze ekonomických javov a opačne.
...

Kľúčové slová:

ekonómia

sociológia

stratifikácia

triedy

príjmy

regulácia trhu

Karol Marx



Obsah:
  • 1. Predmet ekonomickej sociológie
    2. Sociologické idey v ekonomických teóriách 18. až 19. storočia
    3. Ekonomická sociológia v ponímaní K. Marxa
    4. Vznik ekonomických teórií ekonomiky
    5. Ekonomika, náboženstvo
    6. Peniaze ako sociálny jav
    7. Ekonomika a právo.
    8. Sociálne idey – ekonómia 20. storočia
    9. Sociálna kritika trhovej ekonomiky
    10. Trh a sloboda osobnosti
    11. Súčasné teórie ekonomickej sociológie
    12. Charakteristika sociológie novej industriálnej spoločnosti