Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vznik a vývoj metód sociálnej práce, charakteristika a pojmológia

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30519
Posledná úprava
26.03.2010
Zobrazené
3 037 x
Autor:
gilmoregirl
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Metóda–pracovný nástroj soc. práce, je to spôsob alebo cesta, ktorá nás dovedie stanov. cieľu. Je technika potrebná na realizáciu SP – konkrétny pracovný nástroj, spôsob ako dosahovať stanovený cieľ pri práci s jednotlivcom, skupinou, komunitou. Je viazaná na relevantný vzťahový kontext – vplyv prostredia, kde si tvoríme svoju sociálnu situáciu – napr. vplyv rodiny. Musíme brať do úvahy vplyv prostredia, ale i systémové väzby.
Podľa Strieženca je metóda postup, návod, ktorým dospievame k výsledku, súhrn pochodov a pravidiel k dosiahnutiu žiadúceho cieľa.

Metóda SP – spôsob, sled následných krokov, usporiadanie rôznych činností, zameraný na dosiahnutie určitého cieľa.
Metódy sú postupy viazané na:
1. cieľový subjekt – jednotlivec, skupina
2. jeho aktuálnu situáciu
3. relevantný vzťahový kontext – vrstovnícka skupina, rodina, organizácia
4. systémové väzby – regionálne, národné

Cieľom metód SP je: v rôznych oblastiach podporovať schopnosť klienta riešiť problémy, pomáha sprostredkovať klientovi kontakt so sociálnymi zariadeniami.
Robertis: Metóda je spôsob postupovania sociálneho pracovníka, ktorý sa začína prvým stretnutím s klientom a trvá do skončenia práce s ním.

Metodika pod metodikou rozumieme súbor pravidiel v konkrétnej sociálnej práci, z ktorého sociálny pracovník vyberá a aplikuje postupy na konkrétne podmienky v sociálnej práci s klientom, skupinou alebo komunitou, inštitúciou k dosiahnutiu cieľa.
Sú to konkrétne postupy, spôsoby ako dosiahnuť vopred stanovený cieľ pros tredníctvom plánovanej, vedomej činnosti v sociálnej práci. Výber a používanie jednotlivých metód je prevažne na rozhodnutí sociálneho pracovníka, lebo každý klient vyžaduje neopako vateľný prístup a postup. Sú to vopred plánované postupy.
Majú prevažne prístupy behaviorálne, dynamický prístup a humanistický. Používajú sa špecifické techniky. Výber metód je na rozhodnutí sociálneho pracovníka, lebo každý klient vyžaduje neopakovateľný prístup a postup.


Metodológia –systém bádateľských spôsobov, utváranie teoretických a praktických činností učenia o tomto systéme, budovanie metód, ktorými disponuje vedná oblasť.

Ciele:
1. podporiť schopnosti riešiť problém, adaptovať sa na nároky
2. sprostredkovať klientovi kontakt s organizáciami, ktoré môžu poskytnúť zdroje, služby
3. rozvíjať a zlepšovať sociálnu politiku
4. napomáhať, aby systémy podpory klienta pracovali humánne a efektívne.


Základné smery vo vývoji metodiky
- náhodne zvolené metódy na základe sociálnej reality
- vedecky spracované metodické postupy

Kľúčové slová:

metódy sociálnej práce

metóda

metodológia

metodika



Zdroje:
  • 1. Strieženec, Š. Teória a metodológia sociálnej práce. Prvé vydanie. Trnava: Tripsoft, 2006. 296 s. ISBN 80-969390-4-1