Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teória sociálnej práce /štátnicové otázky 2010/

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
80 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30778
Posledná úprava
21.02.2011
Zobrazené
7 299 x
Autor:
myrayqa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ŠTATNICOVÉ OTÁZKY rok. 2010:

1. Globálne problémy sociálneho života človeka a globálne soc. problémy súčasného sveta. Životný a sociálny svet človeka.
2.Genéza teórie soc. práce. Soc. práca ako samostatný odbor. Proces vymedzenia soc. práce ako vedeckej disciplíny. Rozporuplnosť soc. práce v systéme vied.
3. Všeobecná terminológia a terminologický systém v soc. práci. Klasifikácia pojmov (termínov). Proces vymedzenia pojmov.
4. Sociálna práca ako odbor vzdelania a odbor štúdia. Príprava profesionálov soc. práca. Trendy rozvoja ďalšieho vzdelávania soc. práce v SR.
5. Činnosť soc. pracovníka. Etické problémy soc. práce (problematika prenosu a protiprenosu, suicidiálneho klienta, dvojitých vzťahov a pod.). Etický kódex soc. pracovníkov.
6. Definícia soc. práce, predmet, obsah a úlohy soc. práce, základné kategórie soc. práce. Vymedzenie soc. práce s slovenskej legislatíve.
7. Globalizácia a soc. zmeny, globalizácia ako protirečivý proces, regionalizácia Európy ako súčasť globalizácie, SR v procese európskej integrácie a globalizácie
8. Transformácia soc. sféry a sociálna transformácia slovenskej spoločnosti dnes – jej dopad na obyvateľstvo
9. Sociálna práca: model USA, nemecky hovoriacich krajín, holanský model, vzťah soc. pedagogiky a soc. práce, hraničné disciplíny soc. práce
10. Druhy teórií v sociálnej práci. Humanistická a existencionálna teória, systemický prístup, antiopresívny prístup. Behaviorálna sociálna práca.
11. Sociálny výskum, koncepčné zameranie soc. výskumu v oblasti politiky zamestnanosti, v oblasti regionálnych trhov práce, v oblasti rodinnej politiky, v oblasti soc. ekonomických podmienok života obyvateľstva, v oblasti soc. systému a soc. poistenia a v oblasti soc. pomoci
12. Základné hodnoty a princípy soc. života. Ľudské práva ako východiskový prvok soc. práce. Postmoderná soc. práca.
13. Význam komunitnej soc. práce v soc. rozvoji, svojpomoc a dobrovoľníctvo ako fenomén soc. práce, význam tretieho sektora.
14.Charakteristika manažmentu a riadenia soc. práce, aplikácia základných manažérskych funkcií – rozhodovanie, plánovanie, organizovanie, vedenie ľudí a kontrola v soc. práci
15. Sociálna práca v strategickom riešení trvalého soc. rozvoja. Rozvojové trendy vývoja sociálnej práce. Sociálna práca ako zdroj ekonomického a kultúrneho soc. rozvoja.
16. Ľudský život a jeho sociálna prirodzenosť. Kultivácia sociálneho života a sociálny fond človeka. Problematika individualizmu a dehumanizácie v soc. práci.
17. Správne právo vo vzťahu k sociálnej práci. Štátna správa ako výkonná a nariaďovacia činnosť, štátna správa vo funkčnom organizačnom zmysle, orgán štátnej správy, druhy orgánov štátnej správy, vzťahy k iným štátnym orgánom. Špecifiká etiky soc. práca v štátnej správe.
18. Organizácia, byrokracia ako spôsob fungovania a riadenia organizácie, alternatívna organizácia, motivácia ľudí – základné typy.
19. Metodologické problémy a východiská soc. práce. Celok a časť v sociálnej práci. Komplexnosť a celostnosť soc. práce. Soc. cítenie, soc. myslenie a rozvoj soc. potenciálu. Výskum v soc. práci.
20. Systém vzdelávania soc. pracovníkov v SR. Inštitucionálne vzdelávanie soc. pracovníkov. Ďalšie vzdelávanie soc. pracovníkov. Profil absolventa soc. práce.

Kľúčové slová:

globálne problémy sociálneho života

teória sociálnej práce

genéza teórie sociálnej práce

všeobecná terminológia

sociálna práca

činnosť sociálneho pracovníka

globalizácia

transformácia sociál...