Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Konštrukcia nábytku

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
11,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47215
Posledná úprava
08.11.2019
Zobrazené
2 385 x
Autor:
peter33w
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Všeobecné pojmy
Nábytok
predmet dlhodobej spotreby, ktorý vytvára priaznivé podmienky pre existenciu človeka (predovšetkým v procese jeho bývania), uľahčuje uspokojovanie niektorých jeho fyziologických potrieb (spánok, oddych, prijímanie potravy), pracovných a spoločenských činností a taktiež slúži pre uloženie predmetov; spríjemňuje jeho najbližšie prostredie

Nábytkárstvo
odvetvie hospodárstva zaoberajúce sa vývojom, výrobou a užitím nábytku

Dizajn nábytku
zložka komplexnej akosti nábytku prejavujúca sa predovšetkým estetickou funkciou vyjadrenou tvarom výrobku

Konštrukcia nábytku
sústava nosných, funkčných, spájacích a iných prvkov s fixnou alebo premenlivou polohou plniaca funkciu nábytkového predmetu; konštrukcia môže byť bez pohyblivých súčastí(podstavcov), s pohyblivými súčasťami s vonkajším (mechanizmy) alebo zabudovaným zdrojom pohybu (stroje); podľa tvaru nosných prvkov sa rozlišujú doskové, prútové, škrupinové a kombinované konštrukcie

Kľúčové slová:

Konštrukcia korpusu

skriňový nábytok

otočné dvere

dosko-stenové

rámové a stĺpikové konštrukcie

dvere otočné okolo zvislej a vodorovnej osi.



Obsah:
  • 1) Základné pojmy a triedenie nábytku. všeobecné pojmy z oblasti nábytku a nábytkárstva. triedenie nábytku podľa rôznych kriterií (účel, priestor používania, počet nábytkových jednotiek, zostavitelnosť, vyhotovenie)
    2) Bezpečnostné požiadavky a zaťaženie nábytku. druhy zaťaženie nábytkových konštrukcií, vybrané skúšky skriňového, stolového, sedacieho a lôžkového bytového nábytku.
    3) Rozdelenie nábytkových konštrukčných spojov. rozdelenie podľa tvaru a polohy dielcov, princípu spojenia a anizotropie dreva.
    4) Spoje nábytkových dielcov z prírodného dreva. rámové spoje (čapové, kolíkové, spoje s perom) a spoje plošných dielcov (kolíkové, na vlastné a vložené pero)
    5) Nedemontovateľné a demontovateľné spoje. spoje lepené, spoje s mechanickým zakotvením spájacích prostriedkov, skrutkové spoje, excentre, posteľové kovanie
    6) Konštrukcia korpusu skriňového nábytku a otočné dvere. dosko-stenové, rámové a stĺpikové konštrukcie, dvere otočné okolo zvislej a vodorovnej osi.
    7) Zásuvky v skriňovom nábytku. definícia a názvoslovie. druhy zásuviek. druhy výsuvov.
    8) Konštrukcia stolového nábytku. charakteristika stolového nábytku. stoly bez prídavných dosák. stoly s prídavnými doskami.
    9) Druhy sedacieho nábytku a konštrukcia stoličiek. charakteristika a rozdelenie sedacieho nábytku, konštrukčné časti, funkčné požiadavky. konštrukcia sedadiel a operadiel.
    10) Druhy lôžkového nábytku a konštrukcia ležadlovej plochy. charakteristika a rozdelenie lôžkového nábytku. ležadlová plocha - všeobecné požiadavky. rošty a matrace.