Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Ekonómia

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
2,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20235
Posledná úprava
08.03.2009
Zobrazené
2 997 x
Autor:
ronyw
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomické rozhodnutia a činnosti, ktoré podmieňujú riešenie množstva problémov každodenného života, patria medzi hlavné problémy spoločenskej existencie.

Ekonómia je veda o tom, ako spoločnosť rozhoduje o využívaní vzácnych produktívnych zdrojov, ktoré majú alternatívne využitie na výrobu rôznych tovarov, ako aj o ich rozdelení medzi rôzne skupiny obyvateľstva.
Ekonómia je vedná disciplína o hospodárstve, zaoberá sa vzťahmi a súvislosťami v rámci národného hospodárstva, zahrňuje mikro a makroekonómiu, je to interdisciplinárna veda. Využíva rôzne poznatky zo štatistiky, matematiky, histórie.
Ekonómia je spoločenská veda, ktorá sa zaoberá najvšeobecnejšími zákonitosťami ekonomického života, musí vychádzať z reality ekonomického života a závery by mali byť využiteľné pre spoločnosť.

Objektom skúmania ekonómie je ekonomická realita.

Základné funkcie ekonomickej teórie:

a) funkcia poznávacia – skúma kvalitatívne a kvantitatívne stránky ekonomických javov
b) funkcia pragmatická – vyjadruje fakt, že získané poznatky sa pretvárajú do praktickej činnosti jednotlivých ekonomických subjektov (domácnosti, firmy)
c) funkcia metodologická – vyjadruje, že poznatky všeob. ek. teórie predstavujú teoreticko-metodologický základ pre rozvoj ekonomických disciplín.

Kľúčové slová:

Ekonómia

inputy

kapitál

dedukcia

Merkantilizmus

Monetarizmus

efektívnosť