Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dochodkové zabezpečenie a nemocenské poistenie

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23522
Posledná úprava
10.05.2009
Zobrazené
1 690 x
Autor:
myrayqa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zákon č. 461/2003 o soc. poistení


Dôchodkový systém v SR vychádza z trojpilierového modelu:
1. pilier – povinný, priebežne financovaný, sú v ňom zapojený všetci občania v aktívnom veku a ich zamestnávatelia, ktorí povinne platia odvody Sociálnej poisťovni. Vyzbierané prostriedky sa hneď používajú na starobné, invalidné a pozostalostné dôchodky pre súčasných dôchodcov.
2. pilier – tzv. dôchodkové sporenie, kapitalizačný, , prispievanie na osobné dôchodkové účty, odvody vyberá Sociálna poisťovňa a 9% z vymeriavacieho základu posiela dôchodkovej správcovskej spoločnosti
3. pilier –tzv. doplnkové dôchodkové sporenie, dobrovoľné, občan môže platiť zo svojho platu sumu podľa vlastného uváženia a určitou čiastkou mu môže prispievať aj zamestnávateľ, daňové výhody, možnosť sporenia na dôchodok aj ďalšími formami – životné poistenie, sporenie v bankách, podielové fondy.

Sociálne poistenie – finančne zabezpečuje jednotlivca alebo rodinných príslušníkov pri výskyte životných udalostí, ktoré je možné predvídať a proti ktorým je poistený. Právo na dávky je viazané na platenie príspevkov.

Cieľ - zabezpečenie ochrany všetkého ekonomicky činného obyvateľstva v produktívnom i poproduktívnom veku a ich rodín v období straty príjmu z ekonomickej činnosti v prípade vzniku sociálnych udalostí

Kľúčové slová:

Subjekty platiace poistenie

Zákon o sociálnom poistení

dôchodkové zabezpečenie

nemocenské poistenie