Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Vyhlásenie vlády o sociálnom a zdravotnom poistení

«»
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vláda považuje zdravie, rovnosť v poskytovaní sociálneho zabezpečenia a dostupnosť zdravotnej starostlivosti za základné práva každého občana, pre plnohodnotný a zmysluplný život. Zachovanie a zlepšenie zdravia je najlepšou investíciou pre silnú ekonomiku a spoločnosť.

1. Sociálna oblasť

Základným cieľom sociálnej politiky vlády bude poskytovať pre obyvateľov taký sociálny program, ktorý bude garantovať udržanie a rozvoj ľudských, hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv smerujúcich k dôstojnej životnej úrovni každého človeka. Systém sociálnej politiky bude nastavený tak, aby bol sociálne spravodlivý, transparentný, trvalo finančne udržateľný a aby zabezpečil rovnosť príležitostí. K prioritám vlády patrí popri naštartovaní poznatkovo orientovanej ekonomiky a prosperite aj sociálna únosnosť reformných zmien, sociálna stabilita a zachovanie sociálneho mieru. S týmto cieľom sa budú v súčasnom sociálnom systéme vykonávať všetky jeho korekcie a zmeny, najmä odstránením jeho nesystémových, destabilizujúcich a diskriminačných prvkov.
Pri formulovaní sociálnej politiky bude vláda vychádzať predovšetkým z európskej sociálnej a právnej kultúry a v plnej miere bude rešpektovať väzby sociálnych procesov na európske a svetové procesy. Východiskom pritom budú medzinárodné záväzky v sociálnej oblasti v rámci členstva Slovenskej republiky v Európskej únii, v Organizácii spojených národov, osobitne v Medzinárodnej organizácii práce a v Rade Európy. Oblasť garancií sociálnych a hospodárskych práv bude posilnená ratifikáciou ďalších medzinárodných zmlúv.
Vláda v súvislosti s revidovanou Lisabonskou stratégiou Európskej únie bude presadzovať dodržiavanie sociálnych práv tak, ako vyplývajú z Európskej sociálnej charty; v tejto súvislosti preskúma možnosti ratifikovania revidovanej Európskej sociálnej charty a Európskeho zákonníka sociálneho zabezpečenia.

Kľúčové slová:

sociálna oblasť