Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vyčerpávanie stratosférického ozónu - planetárne limity

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37450
Posledná úprava
03.05.2011
Zobrazené
1 045 x
Autor:
allyshia
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V poslednej dobe možno zaznamenať nárast miery environmentálnych problémov v oblasti znečistenia atmosféry /znečistenie ovzdušia v mestách, acidifikácia veľkých oblastí, poškodenie ozónovej vrstvy, klimatické zmeny na Zemi/, v oblasti nárastu koncentrácie fosfátov a dusíka v pôde /eutrofizácia povrchovej vody, prítomnosť hnojív v pôde a povrchových vodách, globálne narušenie potravi-nových reťazcov/, ako aj znepokojenie nad stavom životného prostredia /miznutie vzácnych druhov rastlín a živočíchov, zachovanie regionálnych ekosystémov, zachovanie biodiverzity vo svete/.

Ozón je plyn, ktorý je v zemskej atmosfére rozložený nerovnomerne. Najviac je sústredený vo výške 19 až 25 km nad zemským povrchom. Táto vrstva ozónu sa nazýva ozónosféra a chráni Zem pred prenikaním veľkého množstva škodlivých UV lúčov. Poškodenie ozónovej vrstvy spôsobujú látky, uvoľňované do zemskej atmosféry prevažne v dôsledku ľudskej činnosti (freóny, halóny). Tieto látky rozkladajú ozón v ozónosfére na kyslík a tým spôsobujú vznik ozónovej diery.

Nielen menej ozónu má vplyv na množstvo žiarenia ktoré dopadá na Zem. Veľký vplyv majú aj oblaky: ak sú husté, účinne chránia Zem. Zaujímavé však je, že najviac žiarenia sa k nám dostáva nie pri jasnom, ale napoly zamračenom nebi. Paradoxne tu potom zohráva kladnú úlohu znečistenie - aerosóly z komínov a výfukov áut sú prekážkou na ceste žiarenia z kozmu. Znižovaním koncentrácie ozónu v troposfére úmerne stúpa množstvo žiarenia, ktoré dopadá na Zem.  

Kľúčové slová:

ozón

stratosféra

environmentalistika

znečistenie ovzdušia

acidifikácia

klimatické zmeny

uhľovodíky

chemikálie

atmosféra



Obsah:
  • Čo je ozón?
    Chemikálie v atmosfére - CFC
    Rozklad ozónu a ozónovej vrstvy
    Medzinárodné riešenia ochrany ozónovej vrstvy
    Záver

Zdroje: