Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Trhová rovnováha a nerovnováha

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14321
Posledná úprava
17.03.2023
Zobrazené
2 245 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V mojej práci sa budem zaoberať trhovou rovnováhou a trhovou nerovnováhou. Na začiatku spomeniem základné charakteristiky trhu a trhového mechanizmu, pretože práve na to nadväzujú vzťahy ponuky a dopytu na trhu, teda trhová rovnováha a trhová nerovnováha. Ďalej rozoberiem trhovú a rovnovážnu cenu, budem sa venovať jednotlivým situáciám, ktoré môžu nastať počas trhovej nerovnováhy. Objasním aj zmeny krivky ponuky a zmeny krivky dopytu, teda rast ponuky a rast dopytu, kedy sa posúva rovnovážna cena.

Moja práca je doplnená grafmi, pre lepšie zobrazenie a predstavenie si danej situácie na trhu. Cieľom tejto práce je lepšie pochopenie vzťahov a situácií na trhu.
...
Pri trhových transakciách, kde dochádza k dohode o množstvách a cenách, za ktoré spotrebitelia tieto množstvá kupujú a firmy predávajú, vzniká cena, pri ktorej sa trhová ponuka rovná trhovému dopytu. Táto cena sa nazýva rovnovážna cena, pri ktorej vzniká na trhu trhová rovnováha. Aby sa vytvorila rovnováha na trhu, musia sily ponuky a dopytu pôsobiť na seba súčasne. Spoločným pôsobením sa na trhu vytvára rovnovážna cena a rovnovážne množstvo vtedy, keď sa trhová ponuka rovná trhovému dopytu. Teda, k rovnováhe na trhu dochádza pri takej cene a takom množstve, kedy sú ponuka a dopyt vyrovnané. Stav rovnováhy je veľmi vzácny jav a výnimočný, pretože predstavy predávajúcich a kupujúcich o objeme realizovanej produkcie, ale hlavne o cene sa veľmi líšia. Trhová rovnováha sa netvorí rýchlo a jednoducho. Trhový mechanizmus pôsobí pomaly a nie vždy sa vytvorí rovnovážna cena. Tento jav môžeme vysvetliť tým, že ponuka reaguje na aktuálnu cenu s určitým oneskorením a skôr, než sa vytvorí trhová rovnováha, sa najskôr prejaví trhová nerovnováh.
...

Kľúčové slová:

trh

trhová rovnováha

trhová nerovnováha

trhový mechanizmus

cena

rovnovážna cena

ponuka

dopyt

krivka ponuky

krivka dopytu

ekonomická teória

ekonomika



Obsah:
  • Úvod
    1 Trh -4-
    1.1 Trhový mechanizmus -4-
    1.2 Trhová rovnováha -5-
    1. 3 Rovnovážna cena -6-
    1.4 Trhová nerovnováha -7-
    1.5 Zmeny krivky ponuky a krivky dopytu -9-
    Záver -11-
    Použitá literatura -12-

Zdroje:
  • Marián Goga, Michal Janok, Eva Ivanová - Mikroekonómia, Bratislava 2000
  • Eva Ivanová a kol. - Ekonomická teória, Základy ekonómie, Trenčín 2007
  • Marián Goga - Tajomstvá nedokonalého trhu, Bratislava 1996