Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Sociálna práca s jednotlivcom

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23528
Posledná úprava
10.05.2009
Zobrazené
3 742 x
Autor:
myrayqa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vymedzenie základných pojmov:
1) Metodológia – je veda, ktorá sa zaoberá pracovnými metódami, metodickými postupmi a metodikami. Tzn., že skúma ich budovanie, historický vývoj, zaoberá sa ich teoretickými, gnozeologickými, logickými a psychologickými otázkami, skúma ich princípy a zákony vedeckého bádania, hodnotí ich efektivizáciu.

2) Metodika – je súbor, súhrn pracovných metód, metodických postupov a technik, ktoré sú používané v určitom odbore, vede, napr. metodika soc. práce.
-metodika SP sa nezjavila náhle, ale je:
a) výsledkom dlhodobého, systematického prispôsobovania sa pracovných postupov z oblasti iných humanitných vied (metódy z psychológie, sociológie, pedagogiky, ekonómie, antropológie)
b) výsledkom rozvoja vlastných pracovných postupov.

Čo sa týka vytvárania metodiky pomocou vlastných pracovných postupov, môžeme identifikovať 2 základné smery:
a) Smer, ktorý je charakteristický praktickým používaním niektorých náhodne zvolených metód (SPr si sami, na základe subjektívneho odhadu volili určitú metódu, ktorou chceli riešiť problém. Celý priebeh riešenia prípadu si zaznamenávali, vrátane dosiahnutých výsledkov a potom to odporúčali svojim kolegom.)
b) Smer, ktorý je charakteristický vedeckým spracovaním metodických postupov (vhodné metódy sa skúmali vedeckými výskumami).

3) Metóda (Cristina de Robertis) – metóda SP je spôsob postupovania SPr, ktorý sa začína prvým stretnutím s klientom a trvá až do skončenia práce s týmto klientom. Metóda je zámerný, cieľavedomý a uvedomelý postup pri práci alebo konaní. Je to spôsob, ako dosiahnúť vopred stanovený cieľ.

4) Technika, technika v sociálnej práci – je to návod na použitie metódy. Technika je spôsob, ktorý umožňuje klientovi v spolupráci so soc. pracovníkom niečo získať, niečoho dosiahnúť. Technika predstavuje určitý úsek metódy, je čiastková, menšia ako metóda.

Kľúčové slová:

sociálna práca

metódy sociálnej práce

vznik a vývoj metód sociálnej práce

diagnostikovanie

hodnotenie

intervencia

klient

sociálna práca s jednotlivcom