Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Slovenské národné obrodenie 2 - K mesianistickému jazyku poézie Sama Bohdana Hroboňa

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14174
Posledná úprava
20.07.2022
Zobrazené
765 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Básnický jazyk Sama Bohdana Hroboňa je komplikovaný a jeho texty sa stávajú nezrozumiteľnými. Jeho slovotvorba bola spočiatku odmietaná. Andrej Mráz v súvislosti s mesianizmom hovorí o zložkách jazyka, ktoré ovplývajú novotvarmi. Tým, že Hroboňova básnická reč je plná týchto novotvarov a zloženín, Pišút to konštatuje ako preťaženosť básnickej reči.

Oskar Čepan považuje za hlavný motív jeho slovotvorby „mytologický etymologizmus v podobe poeticko-fantazijnej sémantickej interpretácie kmeňov a koreňov slovenskej lexiky.“ (Čepan, 1973, s. 120).

Interpretácia básne:

Báseň Sama Bohdana Hroboňa Obraz (Krajolik) je rukopis, ale nie je datovaný. Kým Hroboň žil, jeho báseň nebola zverejnená v žiadnom zo slovenských časopisov, preto je ťažké určiť aspoň približné časové údaje.

Vlastimil Kovalčík sa vyhol tematizácií tohto problému a v bibliografickej poznámke o autorovi uviedol, že „v druhej polovici päťdesiatych rokov tvorí z jazykového a poetologického hľadiska svoje najcennejšie básne.“ (Somolayová, 2005, s. 287).
...

Kľúčové slová:

Hroboň

národné obrodenie

slovenské národné obrodenie

obrodenie

romantizmus

literatúra

slovenská literatúra

báseň

poézia

verš

strofa

slovenský básnik

básnik



Obsah:
  • Úvod
    Interpretácia
    Rozbor
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • ČEPAN, Oskár: Romantický mesianizmus a Samo B. Hroboň. In: K problematike slovenského romantizmu. Martin : Matica slovenská, 1973, zvlášť s. 118 - 127
  • PIŠÚT, M. et al.: Dejiny slovenskej literatúry. Bratislava : Obzor, 1984. 904 s.
  • SOMOLAYOVÁ, Ľubica. 2005. K mesianistickému jazyku poézie Sama Bohdana Hroboňa. In: Slovenská literatúra, roč. 4 - 5, 2005, č.4, s. 286 - 295