Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Problémoví žiaci

«»
Prípona
.pdf
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
31123
Posledná úprava
30.04.2010
Zobrazené
2 076 x
Autor:
melisan
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sprievodným a charakteristickým znakom súčasnej postmodernej spoločnosti sú rôzne sociálno-výchovné problémy u detí, mládeže a dospelých, ktoré nadobúdajú zo dňa na deň vzrastajúcu tendenciu. Môžeme k nim zaradiť i agrasívne správanie a konanie ľudí. Množstvo problémov a problémových situácií, ktoré deti vyvolávajú si široká odborná, ale i laická verejnosť v plnej miere uvedomuje.
V posledných desaťročiach došlo v našej krajine k podstatným kvalitatívnym, ale aj kvantitatívnym zmenám v celom spoločenskom systéme, a teda tiež v školstve, čo sa odzrkadlilo aj na samotnom konaní a správaní ľudí. Otvorenie brán do sveta malo za následok mnoho výhod i nevýhod. Na jednej strane školská politika viedla k naplneniu demokratizácie výchovy a vzdelávania, ale na druhej strane k dezorientácii detí a mládeže a k propagácii konzumného životného štýlu a rozvoju prevažne technologického zmýšľania.
Deti a mládež, dá sa povedať, že tá najzraniteľnejšia skupina populácie, pomaly ale isto stráca zmysel pre zodpovednosť, upadá význam kultúrnych tradícií nášho národa. Presadzovanie spoločensky nežeľateľných hodnôt a postojov vplýva na neschopnosť a obmedzovanie hodnotiaceho procesu osobnosti. Deti sa stále pohybujú v pásme hodnotových protikladov. Na jednej strane je to láska, úcta, dobro a spravodlivosť, a na strane druhej peniaze, majetok, boj o moc, násilie. Deti aplikujú agresiu na svojich spolužiakoch, len aby netrpeli komplexom menejcennosti, volia si neadekvátny spôsob správania (záškoláctvo, nedisciplinovanosť, vzdorovitosť a pod.). Je však nevyhnutné zmeniť filozofiu chápania problémového správania detí a mládeže a považovať tieto prejavy správania za určitý varovný signál, ktorým nám dáva dieťa najavo, že s ním niečo nie je v poriadku, resp. že sa ocitlo v krízovej situácii, z ktorej nenachádza žiadne iné východisko.

Kľúčové slová:

nedisciplinovateľnosť

problémy v komunikácii

zajakavé dieťa



Zdroje:
  • Határ, C.: Agresia žiakov očami sociálneho pedagóga. Nitra: PF UKF, 2007. 100s. ISBN
  • 978-80-8094-103-1
  • Mikloško, J.: Náhradná starostlivosť. Bratislava: SAP, 2008, 94s. ISBN 978-80-89271-36-8
  • Štúr, I.: Problémy rodinnej a školskej výchovy. Bratislava: Roh, 1966, 112s. 205s. ISBN 74-035-66
  • Zelina, M.: Stratégie a metódy rozvoja osobnosti dieťaťa. Bratislava: IRIS, 1996, 234s. ISBN 80-
  • 967013-4-7