Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Práca historika

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41556
Posledná úprava
10.02.2013
Zobrazené
1 709 x
Autor:
ulrika.frlickova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Seminárka obsahuje rozbor diel niektorých významných historikov. Povinná práca v prvom ročníku na FHV v Banskej Bystrici.

Práca historika s dokumentom (Alexander Avenarius)
,,História je skúškou času, svetlo pravdy a učiteľka života.“ , znie výrok starovekého senátora a vynikajúceho rečníka Cicera.
Viliam Kratochvíl, súčasný historik, uvádza históriu ako minulosť interpretovanú a tvorenú človekom, podmieňovanú rozdielnymi motívmi a cieľmi a uvádzané historické udalosti sú dôsledkom a výsledkom rôznorodosti, rozmanitosti a mnohých ľudských snáh.
O histórii sa dozvedám z historických prameňov. Pod historickým prameňom, podľa Alexandra Avenaria, rozumieme každý dobový dokument, ktorý má schopnosť vypovedať o minulosti v tom vyššom slova zmysle. Pri takomto označení historického prameňa sa uvádzajú nasledovné pojmy: každý dokument, dobový dokument a minulosť.
...

Historický prameň a jeho funkcia vo výučbe dejepisu
V didaktickom systéme učebníc dejepisu je zbierka školských historických prameňov ako jeden z významných prostriedkov, ako si žiaci môžu postupne uvedomovať mnohodimen-zionalitu dejín. 
Nevyhnutnou súčasťou výučby dejepisu sú historické pramene, ktorých poslanie v nej logicky vyplýva z predmetu i špecifických metód históriografie.
Podľa Marka Blocha je poznávanie všetkých faktov spätých s ľuďmi v minulosti charakterizované stopujúcim poznávaním. Teda pod pojmom prameň, dokument rozumieme ,,stopu – to znamená zmyslami pozorovateľné znamenie zanechané javom, ktorý je sám o sbe nedosiahnuteľným, či už ide o ľudské kosti nájdené v hrobe, alebo o slovo, ktorého tvar či použitie prezrádza istý zvyk, správu napísanú svedkom nejakej dávnej alebo nedávnej scény.“ A práve táto definícia prameňa dostatočne názorne približuje zvláštnosti historického prameňa.
...

Kľúčové slová:

oral history

históriografia

interdisciplinarita

dejepis



Obsah:
  • Práca historika s dokumentom (Alexander Avenarius)
    Historický prameň a jeho funkcia vo výučbe dejepisu
    Tézy o interdisciplinarite (Bernard Lepetit)
    Oral history a históriografia (Elena Mannová)
    Náčrt využitia metódy oral history v spoločenskovedných disciplínach (Zuzana Beňušková)
    Inštitucionalizácia oral history